Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
28 juni 2016
 
escapisme (het)
betekenis
neiging te vluchten
  
uitspraak
[es-ka-pis-muh]

citaat
"Logisch dat serieuze kunstenaars juist daarmee aan de slag willen. Dat ze zich soeverein boven al de kritiek stellen die hen in de afdeling schoonheid of vertier wil houden. Als narren, ten dienste van esthetisch escapisme en de brood-en-spelen-cultuur."
Bron: Assembly voorbij de angst: New World Summit van Jonas Staal (Robrecht Vanderbeeken, dewereldmorgen.be, 24 juni 2016)

woordfeit
Escapisme is een vernederlandsing van het Engelse escapism, waarin het werkwoord (to) escape 'ontsnappen' gecombineerd wordt met het achtervoegsel -ism(e). Dat achtervoegsel duidt gewoonlijk een overtuiging of (politieke) stroming aan; denk aan socialisme, liberalisme, humanisme.
Escapisme is allereerst de neiging tot een fysieke of mentale vlucht uit de werkelijkheid (bijvoorbeeld in de sport), maar betekent daarnaast het zich onttrekken aan verantwoordelijkheden.
Escape komt van het Latijnse ex 'uit' en cappa 'mantel': door uit je mantel te schieten en die in de handen van je belager achter te laten, kun je ontkomen.
 
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
100 manieren om uw Engels te verbeteren!
 
Overal ter wereld wordt Engels gesproken en wie denkt dat beter te kunnen dan de Nederlander? In de praktijk barst ons taalgebruik in het Engels echter van de (kleine) fouten, die tot de meest ongemakkelijke situaties kunnen leiden.

100 ways to save your ass in English biedt de lezer praktische tips om zijn grammatica, uitspraak en woordenschat in het Engels flink te verbeteren. 
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief