Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
9 februari 2016
 
esoterisch
betekenis
voor ingewijden, geheim
  
uitspraak
[ee-so-tee-ries]

citaat
"Cemetery of Splendour (...) is moeilijker om in mee te gaan dan Uncle Boonmee. En gek genoeg komt dat juist doordat de esoterische en magische elementen minder opzichtig op de voorgrond staan. Veel speelt zich af in de hoofden van de personages."
Bron: Cemetery of Splendour (Fabian Melchers, FilmTotaal, 4 februari 2016)

woordfeit
Het woord esoterisch is terug te voeren op het klassiek Grieks. Het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands meldt dat de filosoof Pythagoras de term esoterikos al gebruikte om aan te geven dat zijn leer alleen voor ingewijden bestemd was. Wat alleen voor ingewijden bestemd is en voor buitenstaanders ontoegankelijk is, staat al snel bekend als mysterieus. Esoterisch kreeg zo de (bij)betekenissen 'geheim', 'mysterieus' en 'occult'. Het tegenovergestelde van esoterisch is exoterisch 'algemeen begrijpelijk, bestemd voor iedereen'.
Esoterisch is afgeleid van eso/eiso 'naar binnen', dat van eis 'in, naar' is afgeleid. Exoterisch bevat exo 'naar buiten', van ex 'uit, naar buiten'.
 
 
Opfristraining taalregels
 
Op dinsdag 16 februari verzorgt de Taaladviesdienst van Onze Taal in Amsterdam een opfristraining taalregels, waarin onder meer de belangrijkste spellingkwesties en grammaticale struikelblokken de revue passeren. Schrijf u nu in.

Wilt u een voorproefje van wat er tijdens de training aan de orde komt? Doe de opfris-taalquiz!
Doe de taalquiz
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief