Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
30 augustus 2016
 
expressionisme (het)
betekenis
twintigste-eeuwse kunststroming die uitdrukkingskracht centraal stelt
  
uitspraak
[eks-pres-s(i)jo-nis-muh]

citaat
"De invloed van het Duits expressionisme is tot op vandaag voelbaar. Denk maar aan de donkere magie van Tim Burton, die vaak teruggrijpt naar vervormde sets en vreemde camerastandpunten om een typische sfeer te scheppen."
Bron: Waarom cineast Fritz Lang 40 jaar na zijn dood nog steeds brandend actueel is (Knack.be, 2 augustus 2016)

woordfeit
Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond een kunststroming die expressionisme genoemd wordt. Daarin ligt het Franse woord expression besloten, oftewel 'expressie', 'uitdrukking(skracht)'; het Latijnse expressio betekent 'uitpersing' of 'formulering'.
Het gaat expressionistische kunstenaars niet om een objectieve weergave van de werkelijkheid of om hun persoonlijke indruk ervan (zoals in het impressionisme, van impression 'indruk'): centraal staat de manier waarop zij hun persoonlijke visie, hun diepste gevoelens en beleving verbeelden. Tot de expressionisten worden schilders als Kandinsky, Kirchner, Marc, Münter en Klee gerekend, maar bijvoorbeeld ook regisseur Fritz Lang, danseres Mary Wigman, componist Arnold Schönberg en de architect van de Haagse Bijenkorf, Piet Kramer.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Nieuw: Taalkalender en Taalagenda 2017
 

De Taalkalender en Taalagenda van het Genootschap Onze Taal zijn net verschenen. U kunt ze bestellen in onze webwinkel. Als u de agenda en de kalender samen bestelt, krijgt u korting.

P.S. Voor de kleine taalliefhebbers is er uiteraard weer een Kindertaalkalender, gemaakt in samenwerking met Kidsweek. Ook als u de de Taalkalender en de Kindertaalkalender tegelijkertijd bestelt, krijgt u korting!
 
Nu met gratis Onze Taal-agenda-elastiek bij uw bestelling!

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief