Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
26 maart 2018
 
favela (de)
betekenis
Braziliaanse sloppenwijk

uitspraak
[fa-vee-la] of [fa-vel-la]

citaat
“‘Wij zijn de coffeeshops van Rio’, lachte zo’n drugssoldaatje eens toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam. Het joch hield de wacht bij een van de drugs­verkooppunten in de favela. Een wankel tafeltje met wat zakjes marihuana. Hij was dertien of veertien.”
Bron: Oorlog in Rio. ‘Een corrupte staat heeft een corrupte politie nodig’ (Marjon van Royen, De Groene Amsterdammer, 21 maart 2018)

woordfeit
Favela’s zijn sloppenwijken in Brazilië; het woord favela komt uit het Braziliaans-Portugees. Het is een indirecte verwijzing naar Morro da Favela, een heuvel in de provincie Bahia, waar eind negentiende eeuw een oorlog woedde. Veel soldaten konden naderhand geen huis betalen en moesten in geïmproviseerde woningen verblijven. De heuvel nabij Rio de Janeiro waar een van de eerste van zulke sloppenwijken verrees, duidden ze aan met favela, daarmee verwijzend naar het oorlogsgebied. Uiteindelijk werd dat een algemene aanduiding voor (Braziliaanse) sloppenwijken.
De heuvel is zelf waarschijnlijk genoemd naar het plantje favela. De zaden daarvan lijken op die van de tuinboon, die in het Portugees fava heet; de plantnaam favela zou daarvan zijn afgeleid.
 
 
 
Collectief lidmaatschap Onze Taal
 

Speciaal voor medewerkers van bedrijven en voor studenten en docenten van hogescholen of universiteiten biedt Onze Taal een collectief lidmaatschap aan. Hoe groter de groep deelnemers, hoe voordeliger!
Zo kost een collectief abonnement voor tien collega’s slechts € 267,- in plaats van € 420,- per jaar. 

Leden ontvangen onder meer:

  • tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal
  • deskundig en persoonlijk antwoord (per e-mail) op taalvragen
  • korting op taaltrainingen

Wilt u een collectief lidmaatschap afsluiten voor uw collega's, studenten of docenten? Informeer naar de mogelijkheden bij het Genootschap Onze Taal via administratie@onzetaal.nl of 070 - 356 12 20 (tussen 13.00 en 16.00 uur).

Meer informatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief