Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
18 september 2017
 
fibromyalgie (de)
betekenis
reumatische ziekte
  
uitspraak
[fie-bro-mie-al-gie]

citaat
“Het is geen geheim dat Gaga lijdt aan de chronische aandoening fibromyalgie, ook in het verleden speelde die haar al parten. “Ik ben altijd eerlijk geweest over mijn problemen met mijn fysieke en mentale gezondheid. Jaren gezocht om ze te doorgronden. Het is ingewikkeld en moeilijk uit te leggen en we proberen het uit te dokteren.”
Bron: Lady Gaga moet Europese tour afzeggen door gezondheidsproblemen (Nieuwsblad.be, 18 september 2017)

woordfeit
Myalgie gaat via het Latijn terug op twee Griekse woorden: mus ‘spier’ en algos ‘pijn’ - letterlijk betekent het dus ‘spierpijn’. In fibromyalgie is dat gecombineerd met fibra ‘weefsel, bindweefsel’.
Wie aan fibromyalgie lijdt, heeft een reumatische aandoening die gekenmerkt wordt door chronische pijn en stijfheid in spieren, gewrichten en bindweefsel. De diagnose fibromyalgie is een ‘diagnose bij uitsluiting’: er kan geen andere oorzaak voor de klachten worden gevonden en de klachten passen bij wat fibromyalgie kan omvatten. Er wordt naarstig gezocht naar fysiek aanwijsbare oorzaken.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Training zakelijk schrijven 
 

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen, nieuwsbrieven)? Bent u benieuwd hoe u uw teksten effectiever kunt maken en hoe u er meer structuur in kunt aanbrengen? Volg dan een training Zakelijk schrijven bij Onze Taal. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de training van donderdag 5 oktober in Amsterdam. 

Lees meer
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal
Download onze brochure voor meer informatie.
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
 
SEPT.
28
Complete training spelling  
Amsterdam (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort. 

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op dinsdag 28 november (in Amsterdam).


 
okt.
05
Training zakelijk schrijven 
Amsterdam (1 dag)

In deze training wordt u zich bewust van de eisen die hedendaagse lezers stellen aan teksten. Veel lezers zijn gehaast en lezen teksten ‘scannend’. Hoe kunt u daar bij het schrijven van een tekst rekening mee houden? Hoe zorgt u ervoor dat uw boodschap duidelijk overkomt en u uw doel bereikt met uw tekst? 


 
okt.
31
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op zaterdag 18 november in Amsterdam. 


 
NOV.
09
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. 

Bekijk het filmpje over deze training.


 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?
Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen.

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.
Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief