Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
7 november 2016
 
flottielje (de/het)
betekenis
groep lichte oorlogsschepen

uitspraak
[flot-tiel-juh]

citaat
“Het was een uniek flottielje, tien dagen geleden vanaf de witte kliffen van Dover. Achtervolgd door twee Britse marineschepen voeren acht Russische oorlogsschepen met voorop de Admiraal Koeznetsov door Het Kanaal, op weg naar Syrië.”
Bron: MI5-chef: Rusland heeft spionnen op Britse grond (Patrick van IJzendoorn, de Volkskrant, 1 november 2016)

woordfeit
Flottielje is de vernederlandste spelling van het Franse woord flottille, dat dezelfde betekenis heeft. Het Franse woord is ontleend aan het Spaanse flotilla, de verkleinvorm van flote ‘vloot’. Dat woord kwam weer van het Franse flotte ‘vloot’, dat in de Middeleeuwen ontleend was aan het Scandinavische floti ‘vloot’.
Het Nederlandse woord vloot zou van datzelfde woord floti kunnen komen, maar het kan ook zijn afgeleid van het werkwoord vlieten ‘drijven, stromen’.
 
 
 

Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Nieuw! Onze Taal-training ‘Zakelijk schrijven’

 

Schrijft u veel teksten voor uw werk?
En wilt u uw schrijfvaardigheid verbeteren? Volg dan onze nieuwe training ‘Zakelijk schrijven’, op 24 november in Amsterdam.

Bij deze training leert u hoe u een effectieve tekst schrijft, die afgestemd is op de doelgroep. Daarbij gaan we in op vragen als: wat is een goede structuur van de tekst, en hoe formuleert u doelgericht en toch prettig leesbaar?

Lees meer
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief