Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
14 juli 2016
 
fourneren
betekenis
verschaffen, voorzien van
 
uitspraak
[foer-nee-ruhn]

citaat
"Het bonusplafond van twintig procent van het basissalaris geldt voor het hele bedrijf, niet voor individuele werknemers. Oftewel, hoe minder bonus je aan de onderknuppels uitkeert, hoe meer je [aan] de echt zware jongens kunt fourneren."
Bron: Gezwel (Ewald Engelen, De Groene Amsterdammer, 6 juli 2016)

woordfeit
Fourneren wordt in het Nederlands vooral gezegd van geld, kapitaal of bijvoorbeeld aandelen. In juridische contexten komt ook stukken fourneren voor: 'stukken overleggen, laten zien'.
Het woord is in de vijftiende eeuw ontleend aan het Franse fournir 'voorzien van, vullen'. Het daarvan afgeleide fournitures 'benodigdheden' leeft bij ons voort als fournituren 'benodigdheden voor het afwerken van kleding', en in het Engels als furniture 'meubels'.
Dat Franse fournir komt zelf weer uit het Frankisch, een Germaanse taal: in die taal bestond een werkwoord dat waarschijnlijk frumian luidde en 'iets doen wat tot voordeel leidt' betekende. Dat is verwant aan ons woord vroom in de oude betekenis 'nuttig, deugdelijk' (de betekenis 'godvrezend, religieus' is daarvan afgeleid).
 
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
Nieuw: Taalkalender en Taalagenda 2017
 
Binnenkort verschijnen traditiegetrouw weer de Taalkalender en Taalagenda van het Genootschap Onze Taal. U kunt ze nu al bestellen in onze webwinkel. Als u de agenda en de kalender samen bestelt, krijgt u korting

P.S. Voor de kleine taalliefhebbers is er uiteraard weer een Kindertaalkalender, gemaakt in samenwerking met Kidsweek.

Nu met gratis Onze Taal-agenda-elastiek bij uw bestelling!
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief