Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
9 maart 2017
 
frenetiek
betekenis
als bezeten, razend
  
uitspraak
[free-nee-tiek]

citaat
We Free Kings is een innemende voorstelling waarin jazzmuziek het voor het zeggen heeft. Poëtische momenten en frenetieke uithalen zorgen voor een uitgebalanceerde dynamiek.”
Bron: ‘We Free Kings’: jazzmuziek in een stemmige bruine kroeg (Jan De Smet, De Morgen, 3 maart 2017)

woordfeit
Het Nederlands heeft het bijvoeglijk naamwoord frenetiek in de zestiende eeuw aan het Frans ontleend. Het Franse frénétique ‘bezeten, dol’ komt via het Latijn van het Griekse phrenètikos ‘waanzinnig’. Dat bijvoeglijk naamwoord is afgeleid van het woord phrèn ‘geest, inborst, waar de emoties huizen’.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Atlas van de Nederlandse taal 
(verschijnt 4 mei)
 

Wastafelsoldaatpistooldomkop en koekje. Het zijn een paar van de ruim 18.000 Nederlandse woorden die je over de hele wereld terugvindt. Baas spant de kroon. Dat woord vind je in maar liefst 57 talen terug. 

De Atlas van de Nederlandse taal grossiert in dit soort weetjes en voorziet ze van uitleg. Op basis van vragen die elke taalliefhebber zichzelf weleens stelt, proberen de auteurs de wondere wereld van taal in het algemeen en de Nederlandse taal in het bijzonder op een boeiende manier in kaart te brengen. Waar ter wereld spreken mensen Nederlands? Wat betekent mijn familienaam? Hoeveel dialecten bestaan er? Waarom ergeren we ons zo aan dt-fouten? Enzovoort.

Speciale voorintekenprijs

Als u vóór 14 april intekent, krijgt u € 5,- korting op de aanschaf van de Atlas van de Nederlandse taal. U betaalt dan slechts € 34,99 in plaats van € 39,99.
(Let op: het boek verschijnt 4 mei.) Deze korting geldt voor zowel de Nederlandse als de Vlaamse editie van de atlas.

Kijk voor andere taalboeken in de webwinkel. Met elke aankoop steunt u Onze Taal. 

Bestel nu 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief