Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
20 september 2016
 
galaberline (de)
betekenis
koets voor vier personen, gebruikt bij ceremoniële aangelegenheden
 
uitspraak
[ga-la-ber-lie-nuh]

citaat
"Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden vandaag niet in de Gouden Koets naar de Ridderzaal, maar in de Glazen Koets. Dit rijtuig, een zogenaamde gala-berline, vervangt de Gouden Koets die voor een grondige renovatie vier jaar uit de roulatie is."
Bron: Stand-in voor een glanzende hoofdrol (Harry Kasemir, Dagblad van het Noorden, 20 september 2016)

woordfeit
Een berline is van oorsprong een reiskoets op vier wielen. Het rijtuig is in de zeventiende eeuw uitgevonden in Berlijn. Het raakte vooral in Frankrijk in de mode en kreeg daar de naam berline, als verwijzing naar Berlijn. 
De galaberline (of gala-berline; het koppelteken is optioneel) is een berline die in Nederland bij ceremoniële gelegenheden wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor leden van het Koninklijk Huis of ambassadeurs. Gala betekent hier 'ceremonie'; daarnaast betekent het 'groot feest' en 'feestkleding, staatsiekleding'. Het komt van het Franse gala 'officieel feestmaal', dat via via is afgeleid van het Oudfranse werkwoord galer 'vieren, zich vermaken'.
   
 
 
Training grammatica en leestekens
 
Aanstaande zaterdag, 24 september, geven we een training voor iedereen die zijn kennis van grammaticale kwesties en leestekens wil opfrissen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar! 

De training vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en duurt van 10.15 tot 16.00 uur. Meer informatie over de inhoud en over aanmeldingen is te vinden via onderstaande link.
Meer informatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief