Online lezen  |  Afmelden
2 februari 2016
 
gegeerd
betekenis
gewild, begeerd, in trek
 
uitspraak
[guh-geert]

citaat
"Al vier keer was Leonardo DiCaprio genomineerd voor zo'n gegeerd beeldje en al vier keer greep hij ernaast. Wordt zijn vijfde nominatie, voor zijn rol in 'The Revenant', die vanaf deze week in onze zalen speelt, wel verzilverd met een Oscar?"
Bron: Eindelijk een Oscar voor Leonardo DiCaprio? (Primo.eu, 26 januari 2016)

woordfeit
Gegeerd is een vooral in België gangbaar synoniem van (fel)begeerd; in Nederland is het nauwelijks bekend. (Zie ook Taaladvies.net.)
Gegeerd is het voltooid deelwoord van het inmiddels verdwenen werkwoord geren 'verlangen, wensen', waar ook begeren van is afgeleid. Dat is verwant met gaarne 'graag' en met gierig, dat in de Middeleeuwen 'begerig, inhalig' betekende; denk ook aan nieuwsgierig ('begerig naar nieuws') en leergierig ('graag lerend').
In de wapenkunde komt een ander woord gegeerd voor: een gegeerd schild is een schild met driehoekige vlakken, die geren worden genoemd (zie bijvoorbeeld het wapen van Almere). Dit geer gaat terug op een oud Germaans woord dat 'puntig voorwerp' betekende.
 
 
 
Neem een abonnement op Kidsweek voor maar 15 euro
 
En krijg de Kindertaalkalender 2016 cadeau!
 
Kidsweek is dé krant voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, met elke donderdag het laatste nieuws uit binnen- en buitenland. Zo blijven kinderen op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt en kunnen ze ervaren hoe leuk lezen is!
Bestel nu
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief