Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
11 juni 2018
 
geprononceerd
betekenis
overduidelijk, duidelijk uitkomend, geen twijfel toelatend

uitspraak
[guh-pro-non-seert]

citaat
“Het werd ook door criticasters als een adviesorgaan beschouwd met een geprononceerde multiculturele voorkeur. In 2007 bijvoorbeeld produceerde de WRR een rapport dat de titel ‘Identificatie met Nederland’ droeg. Het rapport werkte toen zeer polariserend en werd zwaar geattaqueerd omdat het leek alsof de auteurs de nationale identiteit wilden afschaffen.”
Bron: Diversiteit is een maatschappelijk probleem, als het laatste WRR-rapport klopt (Sylvain Ephimenco, Trouw, 5 juni 2018)

woordfeit
Het werkwoord prononceren heeft in de loop der eeuwen onder meer ‘uitspraak doen, beslissen’ (in rechtstaal), ‘articuleren, duidelijk uitspreken’ en ‘voordragen, declameren’ betekend. Tegenwoordig kennen we vrijwel alleen nog het voltooid deelwoord geprononceerd, met de figuurlijke betekenissen ‘overduidelijk, geen twijfel toelatend’ (zoals in het citaat hierboven) en ‘duidelijk uitkomend, sprekend’, zoals in geprononceerde jukbeenderen.
Prononceren komt via het Franse prononcer ‘uitspreken’ van het Latijnse pronuntiare ‘openlijk uitspreken, uiteenzetten, afkondigen’. Het voorvoegsel pro- betekent ‘voor-’ en nuntiare ‘melden, bericht brengen’ is afgeleid van nuntius ‘bode’. Het woord nuntius wordt in het Nederlands nog steeds gebruikt; zie de Woordpost-aflevering van 24 april 2015.
 
 
 
 

Mijn vader zei altijd

   

Wat zei vader als je met grote argwaan naar het eten keek? ‘Wat je niet lust, slik je maar door.’ En als je uitgeput was na een lange fietstocht? ‘Als je aan het eind van je krachten bent, ben je aan het begin van je reserve.’ Of als je niet naar bed wilde? ‘Wie het eerst in slaap valt, mag nog een poosje opblijven.’ 

Na het overweldigende succes van Mijn moeder zei altijd verzamelde Jaap Toorenaar opnieuw wijze, hilarische en ontroerende uitspraken van (vooral) vaders en grootvaders, die vaak alleen in kleine kring bekend zijn. Een ideaal vaderdagcadeau!

Prijs: € 10,-.  Bestel in de webwinkel van Onze TaalCadeau-abonnement

Op zoek naar een vaderdagcadeau voor een taalliefhebber? Geef dan het tijdschrift Onze Taal cadeau! Een abonnement voor een half jaar kost slechts € 21,- en betekent vijf keer plezier met het leukste en bekendste taaltijdschrift van de Lage Landen. 

Bestel in de webwinkel van Onze Taal
Als u dit cadeau-abonnement voor vrijdag 15 juni 12.00 uur bestelt, wordt het eerste exemplaar van Onze Taal nog dezelfde dag verzonden. 
Een cadeau-abonnement wordt niet stilzwijgend verlengd. De ontvanger krijgt eenmalig een verlengingsaanbod.

 

Man schiet niet in knie

De allergrappigste taalkronkels uit de populaire Onze Taal-rubriek ‘Ruggespraak’ zijn verzameld in Man schiet niet in knie (2011). Naast knipsels bevat het boek kadertekstjes waarin op luchtige toon wordt uitgelegd wat er taalkundig gezien misgaat in al die taalkronkels.
Met illustraties van Hein de Kort. 


Prijs: € 9,90. Bestel in de webwinkel van Onze Taal.


 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief