Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
4 januari 2018
hearsay (de)
betekenis
geruchten, iets wat alleen bekend is van horen zeggen
  
uitspraak
[hir-see]

citaat
“De onrust op de werkvloer is groot ‘en neemt dagelijks toe door geruchten en hearsay omdat er totaal niet gecommuniceerd wordt’.”
Bron: Brandbrief luchtverkeersleiders: ‘Het hangt hier van amateurisme aan elkaar’ (Ben Meindertsma en Hugo van der Parre, NOS, 3 januari 2018)

woordfeit
Hearsay is een samenstelling van de Engelse werkwoorden hear ‘horen’ en say ‘zeggen’. De combinatie is een zelfstandig naamwoord dat iets aanduidt wat je alleen weet ‘van horen zeggen’, een gerucht of praatje dus.
In het citaat hierboven worden de woorden geruchten en hearsay in één adem genoemd. Deze stijlfiguur is een tautologie: woorden met ongeveer dezelfde betekenis volgen elkaar op. Bekende voorbeelden zijn enkel en alleen, spanning en sensatie, gratis en voor niets en, om in de lijn van geruchten te blijven: roddel en achterklap. Het effect is vaak versterkend.
 
 
 

Aanbod van Onze Taal
Taalkalenders en -agenda 2018

 
U kunt de Taalkalender en Taalagenda* van Onze Taal nog bestellen in onze webwinkel. 

Voor de kleine taalliefhebbers is er uiteraard weer een Kindertaalkalender, gemaakt in samenwerking met Kidsweek. Bestelt u die samen met de Taalkalender, dan krijgt u korting.

* Bij de Taalagenda krijgt u gratis een Onze Taal-agenda-elastiek.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief