Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
13 februari 2017
 
hermafrodiet (de)
betekenis
mens of dier met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken
 
uitspraak
[her-ma-fro-diet]

citaat
“Rockzangeres Ryanne van Dorst, beter bekend als Elle Bandita, wil een taboe doorbreken. Ze is geboren als hermafrodiet, met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Op doktersadvies is besloten een meisje van haar ‘te maken’, met operaties en hormonen. Dat heeft ze dinsdagavond bekendgemaakt in haar nieuwe tv-programma op NPO3, Geslacht!, over de vervagende verschillen tussen mannen en vrouwen.”
Bron: Ryanne van Dorst (Elle Bandita) wil taboe doorbreken: ik ben geboren als hermafrodiet (Menno van Dongen, de Volkskrant, 7 februari 2017)

woordfeit
Het woord hermafrodiet is afgeleid van de naam Hermaphroditus, de zoon van de Griekse goden Hermes en Aphrodite. Volgens de Griekse mythologie werd er op een dag een waternimf verliefd op Hermaphroditus toen hij een bad nam in haar meertje. Hij ging echter niet op haar avances in. Daarop nam ze hem in haar armen en smeekte ze de goden om voor eeuwig met hem verenigd te worden. De goden gingen hierop in en maakten van het tweetal één wezen: half man, half vrouw.
Al in de tweede eeuw na Christus gebruikte de invloedrijke Grieks-Romeinse arts en medisch onderzoeker Galenus de term hermaphroditos om een wezen met geslachtskenmerken van beide seksen aan te duiden.
 
 
 
Wie wordt de beste leraar Nederlands van 2017?
 

 

Voor de vierde keer op rij gaan het radioprogramma De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal op zoek naar de beste leraar Nederlands van het jaar. De verkiezing is deze week van start gegaan: docenten uit Nederland en België kunnen zichzelf aanmelden, of aangemeld worden door bijvoorbeeld leerlingen of collega’s (via taalstaat@kro-ncrv.nl).
Aanmelding is mogelijk t/m 22 februari 2017.

Uit de inzendingen kiest een vakjury (Trudy Coenen, Peter-Arno Coppen en Frans Daems) een aantal kanshebbers, die zich vervolgens in De Taalstaat mogen presenteren. Hierna selecteert de jury de finalisten, op wie gestemd kan worden door het publiek. De winnaar wordt op 20 mei bekendgemaakt.

In 2016 won Maaike van Herwaarden (foto) deze verkiezing.

Lees meer
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief