Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
7 juni 2016
 
holistisch
betekenis
betrekking hebbend op het holisme
   
uitspraak
[ho-lis-ties]

citaat
"Als we ons superieure mensbeeld in de wetenschap overboord gooien, gaat er een inspirerende wereld voor ons open. 'Er is behoefte aan een meer holistisch maatschappelijk beeld van de natuur, omdat we anders de wereld om ons heen niet meer begrijpen. (...) We moeten niet met angst naar de natuur kijken, maar ons verwonderen.'"
Bron: Mieren staan nooit in de file (Sanne Bloemink, De Groene Amsterdammer, 1 juni 2016)

woordfeit
Het holisme is een wereldbeeld dat ervan uitgaat dat alles met alles samenhangt. Het idee is dat er in feite niets te zeggen valt over het geheel wanneer je alleen afzonderlijke delen van de werkelijkheid bestudeert. De waarde van het geheel is bovendien groter dan de optelsom van de delen.
De term holisme is nog vrij jong. Hij is in 1926 geïntroduceerd door de Zuid-Afrikaan­se staats­man Jan Chris­ti­aan Smuts. Hij baseerde zich op het Griekse holos 'geheel'.
 
 
 
Cadeau: zaklampje aan sleutelhanger
 

In mei heeft Onze Taal zijn 10.000e webwinkelbestelling verwerkt! Om dit te vieren geven we tot en met 30 juni bij elke bestelling een handig zaklampje aan een sleutelhanger cadeau (zolang de voorraad strekt). 

Bekijk het aanbod aan taalboeken in de webwinkel

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief