Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
19 april 2018
 
homerisch
betekenis
(in de uitdrukking een homerisch gelach:) uitbundig, onbedaarlijk

uitspraak
[ho-mee-ries]

citaat
“Tijdens de lunch – acht gangen – worden de gesprekken geleidelijk luider. Stefan Verwey denkt met weemoed terug aan de dagen van Opland en Müller, die steevast een Russisch lied aanhieven dat ontspoorde in homerisch gelach.”
Bron: Op bezoek bij de jaarlijkse toogdag van politiek tekenaars (Ariejan Korteweg, de Volkskrant, 11 april 2018)

woordfeit
Homerisch is een afleiding van de naam Homerus, een van de belangrijkste dichters uit de Klassieke Oudheid. In zijn Ilias en Odyssee schrijft hij geregeld over de verrichtingen en eigenschappen van de Griekse goden. Zo komt onder meer een situatie ter sprake waarbij de goden in een onbedaarlijk, onophoudelijk (volgens verschillende vertalingen ‘onuitblusbaar’) gelach uitbarsten. Homerus zelf noemde dit natuurlijk geen homerisch gelach; het is een vertaling van (un) rire homérique, een formulering die in de achttiende eeuw in Franse literaire kringen opdook. 
Andere vaste combinaties met homerisch zijn een homerische strijd (‘een grootse, bovenmenselijke strijd’) en een homerische vergelijking (‘een uitgewerkte, ver doorgevoerde vergelijking’: een vorm van beeldspraak die veel bij Homerus voorkwam).
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
Handig hulpmiddel: Grammatica
 
In Grammatica. 150 begrippen verklaard en toegelicht wordt een breed scala aan grammaticale termen uitgelegd – van ‘zelfstandig naamwoord’ tot ‘rangtelwoord’ en van ‘lijdend voorwerp’ tot ‘bepaling van gesteldheid’. De uitleg bij elk grammaticaal begrip is kort en krachtig; de vele voorbeelden zorgen voor extra duidelijkheid. Bovendien zijn er kaders toegevoegd waarin je het antwoord vindt op veelgestelde grammaticale vragen.

Dat alles maakt dit boek tot hét hulpmiddel om (weer) thuis te raken in de grammatica van het Nederlands. Grammatica is onmisbaar voor scholieren, studenten én hun docenten!

Grammatica. 150 begrippen verklaard en toegelicht is geschreven door de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal en kost € 15,-. 
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief