Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
26 mei 2016
 
humidor (de)
betekenis
ruimte of kist om sigaren in te bewaren onder de juiste omstandigheden
 
uitspraak
[hu-mie-door]

citaat
"Nu kan het natuurlijk dat het afzien is, als je topbankier bent. (...) De lakgeur die opstijgt van je schoenen en je notenhouten bureau. De banale conversaties met je privéchauffeur. Of dat je humidor niet de juiste vochtigheidsgraad heeft. Dat zou kunnen."
Bron: Waarom heet het salaris van bankiers eigenlijk een beloning? (Japke-d. Bouma, nrc.next, 25 mei 2016)

woordfeit
Een humidor is een doos, kist of ruimte waarin de luchtvochtigheid dusdanig is aangepast (of wordt gecontroleerd) dat de sigaren die erin bewaard worden, niet te droog of te vochtig worden.
Het woord komt uit het Engels. Het is afgeleid van humid 'vochtig' en heeft daarbij waarschijnlijk het patroon gevolgd van cuspidor 'spuwpot, spuwbak', een Portugees leenwoord, dat we in het Nederlands kennen als kwispedoor.
Het Engelse humid komt van het Latijnse humidus/umidus 'vochtig, sappig', een afleiding van humere/umere 'vochtig zijn', waar ook humor/umor 'vocht, vloeistof' van is afgeleid. Onze woorden humeur en humor komen daar ook uit voort: enkele eeuwen geleden geloofde men dat je 'lichaamssappen' (bloed, slijm, gele gal, zwarte gal) de factoren waren die je humeur en je karakter bepaalden.
 
 
 
Loop mee met de eci Letterenloop
 
Op zondag 5 juni doet Onze Taal mee aan de eci Letterenloop, hét hardloopfestijn voor schrijvers, columnisten, mensen uit het boekenvak, lezers en andere geïnteresseerden. Wie rent er met ons mee?

Inschrijven kan via de website van de eci Letterenloop: www.letterenloop.nl. Het Onze Taal-team ontmoeten (en samen oplopen)? Geef uw naam dan ook door aan Paula Vrolijk (paula@onzetaal.nl). We verzamelen bij de Onze Taal-kraam, in het midden van de ijsbaan van Haarlem (het start- en finishpunt van de wedstrijd).

Voor alle hardlopers (en andere taalliefhebbers) is er een speciaal Onze Taal-hardloopshirt te bestellen in de webwinkel. Let op: bestellen kan tot en met maandag 30 mei.
Lees meer
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief