Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
2 oktober 2017
 
hygrometer (de)
betekenis
vochtmeter
 
uitspraak
[hie-gro-mee-tuhr]

citaat
“Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Een hygrometer helpt daarbij. Juist in het vroege najaar is het verstandig af en toe de verwarming aan te zetten en vervolgens te luchten.”
Bron: Is het gezonder om de verwarming wat lager te zetten? (Aliëtte Jonkers, de Volkskrant, 29 september 2017)

woordfeit
Het voorvoegsel hygro- komt voor in wetenschappelijke en technische termen die verband houden met vocht of vochtigheid. Zo is een hygrometer een vochtmeter, een apparaat dat het vochtgehalte in de omringende lucht meet. Hygrologie is de leer of wetenschap van de luchtvochtigheid. En een plant die alleen in vochtige gebieden voorkomt, wordt wel hygrofyt genoemd (-fyt komt van phuton, het Griekse woord voor ‘plant’).
Hygro- komt van het Griekse hugros, dat ‘nat, vochtig’ betekent. Het voorvoegsel verschilt maar één letter van hydro-, dat er qua betekenis dicht bij in de buurt komt: hydro- heeft betrekking op water of op vloeistoffen in het algemeen. Het komt van een ander Grieks woord, namelijk hudoor, dat ‘water’ betekent.
 
 
 
De nieuwe Onze Taal
 

Hoe zou het zijn om aan een woordenboek te werken? “Voor buitenstaanders lijkt het misschien een hel, maar taalkundigen en leesverslaafden weten wel beter: het is het paradijs.” Aldus Guus Middag in het oktobernummer van Onze Taal, naar aanleiding van een boek van de Amerikaanse woordenboekmaakster Kory Stamper.
 
Dat woordenboeken helemaal niet saai zijn, is ook de indruk die je krijgt uit het openingsartikel van datzelfde nummer. Berthold van Maris belicht daarin de onbegrensde mogelijkheden van het Algemeen Nederlands Woordenboek: een grote, wetenschappelijke online inventarisatie van de woordenschat van 1970 tot heden. Verder in het oktobernummer onder (veel) meer: hoe oud zijn ‘ouderen’ eigenlijk? En ‘jongeren’? Zijn streektalen wel échte talen? En hoe komt het toch dat nooit iemand op het eindexamen een 10 voor Nederlands haalt?

Nog geen lid? Neem een proefabonnement:
www.onzetaal.nl/opproef. 

Proefabonnement
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief