Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
18 juni 2018
 
iconoclast (de)
betekenis
beeldenstormer, iemand die taboes doorbreekt

uitspraak
[ie-ko-no-klast]

citaat
Donuteconomie heeft ook in Nederland veel aandacht getrokken en de recensies waren vaak lovend. In dit weekblad noemde Ewald Engelen de schrijfster ‘een iconoclaste van de economie’. Burgers hebben volgens hem genoeg van almaar meer marktwerking ‘en zien dat radicale verandering nodig is’.”
Bron: Donutpolitiek gaat van au (Rob Hagendijk en Paul Kalma, De Groene Amsterdammer, 13 juni 2018)

woordfeit
Een iconoclast (de hierboven gebruikte variant iconoclaste is de specifiek vrouwelijke vorm) is in de letterlijke, historische zin een ‘beeldenstormer’: iemand die probeerde te bewerkstelligen dat beelden van heiligen (en andere religieuze objecten) uit de kerken zouden verdwijnen. De Beeldenstorm van 1566 is in de Lage Landen het bekendst.
In figuurlijke zin is een iconoclast iemand die taboes doorbreekt, iemand die vaststaande ideeën, principes en dergelijke onderuit probeert te halen. Zo is het bedoeld in het citaat hierboven.
Iconoclast komt via het Laatlatijnse iconoclastes van het (middeleeuws) Griekse eikonoklastès, dat gebaseerd is op eikoon ‘beeld’ en klaoo ‘breken’.
 
 
 

Aanbod van Onze Taal
Cadeautip: ‘Waar komt suikerspin vandaan?

 

Heeft poedelnaakt iets met een hond te maken? Waarom noemen we een praatziek persoon een kletsmajoor? Waar zit je op als je op je hurken zit?
Vroeg of laat komt er een moment dat je je zoiets opeens afvraagt. Voor zulke momenten is er dit boekje, dat Onze Taal heeft gemaakt in samenwerking met het Instituut voor de Nederlandse Taal. 
De herkomst van honderd alledaagse en ogenschijnlijk vanzelfsprekende woorden en uitdrukkingen komt aan bod. Vaak verrassend en altijd boeiend. 

Prijs: € 12,99.  

Bestel het nu in onze webwinkel
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief