Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
24 augustus 2017
 
jota (de)

betekenis
(kleine) letter; geen jota: helemaal niets
    
uitspraak
[jo-ta]

citaat
“‘Ik ben supporter van Barcelona. Van jongs af aan bekijk ik zowat al hun matchen. Zelfs toen ik als jongetje geen jota begreep van het Spaanse commentaar op de live-streaming.’”
Bron: Anderlecht kent vandaag zijn tegenstanders in de Champions League: dit zijn de voorkeuren van spelers, trainer en bestuur (Jürgen Geril, Nieuwsblad.be, 24 augustus 2017)

woordfeit
Jota is in het Nederlands vooral bekend uit de uitdrukking ‘er geen tittel of jota van snappen/begrijpen’, die meestal wordt ingekort tot ‘er geen jota van snappen/begrijpen’, voor ‘er helemaal niets van begrijpen’.
De uitdrukking heeft een bijbelse oorsprong. In het bijbelboek Matteüs zegt Jezus, in zijn beroemde Bergrede: “Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn.” De jota is hier niet in eerste instantie de Griekse letter i, maar de Aramese of Hebreeuwse letter jod, waar de Griekse jota mee verwant is. Het is de kleinste letter in het alfabet. Maar de tittel is zo mogelijk nog kleiner: dat is een puntje of ander tekentje dat een accent of uitspraak aangeeft. Er wordt in de bijbeltekst dus bedoeld dat er helemaal niets zal veranderen aan de goddelijke wet totdat alles wat erin staat voltooid is.

 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Complete training spelling
 
Wilt u uw spellingkennis opfrissen? Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de training van donderdag 28 september in Amsterdam. 

Dit filmpje geeft u een indruk van de training. 
Lees meer
 
 
Trainingskalender Onze Taal
Download onze brochure voor meer informatie.
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
SEPT.
28
Complete training spelling  
Amsterdam (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort. 

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op dinsdag 28 november in Amsterdam.


 
okt.
31
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op zaterdag 18 november in Amsterdam. 


 
okt.
05
Training zakelijk schrijven 
Amsterdam (1 dag)

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen, nieuwsbrieven)? Bent u benieuwd hoe u uw teksten effectiever kunt maken en hoe u er meer structuur in kunt aanbrengen? Volg dan de training zakelijk schrijven bij Onze Taal.


 
NOV.
09
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. 

Bekijk het filmpje over deze training.


 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?
Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen.

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.
Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief