dinsdag 18 oktober 2011
KASJMIER
UIT:
Doutzen Kroes toont eigen modelijn (Leeuwarder Courant, 15 oktober 2011)

CONTEXT:
Topmodel Doutzen Kroes uit Eastermar presenteerde vandaag in Berlijn en München haar eigen modelijn 'Repeat by Doutzen'. De collectie bestaat uit tien items, waaronder jurkjes van KASJMIER, grofgebreide vesten en comfortabele reiskleding.

BETEKENIS:
zachte stof van fijne wol

UITSPRAAK:
[kasj-mier]

WOORDFEIT:
Kasjmir is een bergachtig gebied in India en Pakistan. Al in de vijftiende eeuw werden daar stoffen geweven van de zachte haartjes van de onderbuik van geiten (de kasjmiergeit). Hiervan werden omslagdoeken gemaakt, die zeer kostbaar waren vanwege het vele werk, maar ook zeer populair. In Europa werd de stof, die daar kasjmier genoemd werd, daarom vanaf de negentiende eeuw op grote schaal (goedkoop) nagemaakt. Sindsdien wordt met kasjmier meestal een zeer zachte, geweven wollen stof bedoeld.
Meer over de geschiedenis van kasjmier is te lezen in het Geoniemenwoordenboek van Ewoud Sanders, dat online te bekijken is via Etymologiebank.nl.

'Taal leren': congres Onze Taal over taal en onderwijs, zaterdag 26 november in Breda. Met lezingen, discussie en cabaret. Meer informatie: zie www.onzetaal.nl.abonnementsaanbieding

Aanmelden of afmelden
Archief
Woordpost is een uitgave van het Genootschap Onze Taal.
Deze nieuwsbrief wordt op dinsdag en donderdag gratis per e-mail naar belangstellenden gestuurd.