Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
30 april 2018
 
ketelmuziek (de)
betekenis
uitspraken om aandacht te trekken, ophef over vaak onbeduidende zaken
 
uitspraak
[kee-tuhl-mu-ziek]

citaat
“‘In het parlement heb je allemaal ketelmuziek over wat de monarchie wel niet kost’, zegt Emmer. ‘Maar als je kijkt naar de kern, mag Nederland zich bevoorrecht voelen met een monarchie als de onze.’”
Bron: Is Willem-Alexander ‘te gewoon’ als koning? ‘Hij staat in de rij bij Albert Heijn’ (WNL-redactie, NPO Radio 1, 21 april 2018)

woordfeit
Oorspronkelijk duidde ketelmuziek een volksgebruik aan dat (volgens de naslagwerken) vooral in dorpen en op het platteland voorkwam. Mensen gingen met ketels, potten, pannen, potdeksels, kettingen enzovoort op weg naar het huis van iemand die zich in hun ogen misdragen had, om voor zijn of haar deur een enorme herrie te maken, vergezeld van oorverdovend geschreeuw. Het mag duidelijk zijn dat muziek hier ironisch bedoeld is.
Tegenwoordig wordt ketelmuziek vaak figuurlijk gebruikt voor uitspraken die vooral ‘voor de bühne’ gedaan worden (met andere woorden: om aandacht te trekken), en niet zozeer vanwege de inhoudelijke juistheid. Je treft het woord vooral in politieke contexten aan.
 
 
 
 

Aanbod van Onze Taal

‘Waar komt suikerspin vandaan?

 


Heeft poedelnaakt iets met een hond te maken? Waarom noemen we een praatziek persoon een kletsmajoor? Waar zit je op als je op je hurken zit?
Vroeg of laat komt er een moment dat je je zoiets opeens afvraagt. Voor zulke momenten is er dit boekje, dat Onze Taal heeft gemaakt in samenwerking met het Instituut voor de Nederlandse Taal. 
De herkomst van honderd alledaagse en ogenschijnlijk vanzelfsprekende woorden en uitdrukkingen komt aan bod. Vaak verrassend en altijd boeiend. 

Prijs: € 12,99.  

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief