Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
24 november 2016
 
laarzenknecht (de)
betekenis
hulpmiddel om laarzen uit te trekken; ook wel: schoenlepel
 
uitspraak
[laar-zuhn-knecht]

citaat
“Hij bleef zijn hele leven knecht, en deed overigens weinig méér dan zijn meester helpen zijn laarzen uit te trekken. (Grappig in dit verband is het woord ‘laarzenknecht’, dat nog steeds bestaat. Het is geen mens, maar een soort omgekeerde schoenlepel.)”
Bron: Toen ‘knecht’ nog niet negatief was, deed Zwarte Piet zijn werk vrijwillig (Sylvia Witteman, de Volkskrant, 24 november 2016)

woordfeit
Een laarzenknecht is een soort plankje met een halfronde uitsparing aan het uiteinde. Door de hak van één laars in die uitsparing te zetten en de andere voet op het andere uiteinde van het plankje, krijg je de laars betrekkelijk eenvoudig van je been. Op internet zijn tal van afbeeldingen van laarzenknechten te vinden.
In laarzenknecht heeft knecht de figuurlijke betekenis ‘hulpmiddel’. Dat komt vaker voor; in Van Dale staan bijvoorbeeld bankknecht (‘bankschroef’), klerenknecht (‘klerenstandaard’) en lijmknecht (‘lijmklem’). Knecht stamt van hetzelfde oeroude Germaanse woord als het Engelse knight (‘ridder’). De oudst bekende betekenis is ‘jongeman’, maar ook ‘soldaat’ en ‘bediende’ kwamen al in de Middeleeuwen voor.
Het woord laars luidde aanvankelijk leers; het is een verkorting van lederhose, dat letterlijk ‘lederen beenbekleding’ betekende: hose is een oud woord voor ‘beenbekleding’, dat in het Duits ‘broek’ is gaan betekenen.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Sintcadeautip: Kindertaalkalender 2017
 

Voor de kleine taalliefhebbers is er weer de Kindertaalkalender, gemaakt door Onze Taal in samenwerking met Kidsweek. Boordevol raadsels, taalkronkels en uitdrukkingen. Bijvoorbeeld: waarom heet een tank eigenlijk tank? En zie jij de twee betekenissen van ‘De politie denkt dat de dieven gestoord zijn’?

Korting
Als u de Kindertaalkalender en de 'gewone' Taalkalender samen bestelt, krijgt u korting

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief