Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
13 oktober 2016
 
lankmoedig
betekenis
lijdzaam, veel verdragend, geduldig
 
uitspraak
[lank-moe-duhg]

citaat
"Direct aan het begin van de tweede helft was er toch weer zo'n moment van lankmoedig verdedigen bij Teylingen. Het werd genadeloos afgestraft door Thomas Bouwer van Concordia."
Bron: Hernieuwd Teylingen verslaat Concordia: 'Never change a winning team' (Stefan Rijnders, Voetbal in de Bollenstreek, 10 oktober 2016)

woordfeit
Lankmoedig is een vertaling van een woord uit het christelijk Latijn: longanimis (ook wel: longanimus). Dat is een combinatie van longus 'lang' en animus 'geest, gemoed', waarmee letterlijk 'lang van geest, lang van gemoed' bedoeld is en in figuurlijke zin 'geduldig, volhardend'. Lankmoedig is een letterlijke vertaling hiervan: het is in de veertiende eeuw gevormd uit lanc (de voorloper van lang) en moed in de betekenis 'gemoed'. 
Overigens is het Latijnse woord weer een vertaling van het Griekse makrothumos, dat is opgebouwd uit makros 'groot, lang' en thumos 'geest, gemoed'. 
 
 
 

uit de webwinkel van Onze Taal
Spellingstick cadeau

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen, nieuwsbrieven)? 

Volg dan een training bij Onze Taal. De deskundige taaladviseurs van Onze Taal verzorgen praktijkgerichte cursussen (spelling, grammatica, leestekens, zakelijk schrijven) waar u écht iets aan hebt.  


  Elke cursist die zich tijdens de Week van het Nederlands (8 t/m 15 oktober) inschrijft voor een training van Onze Taal, ontvangt een usb-spellingstick. Daarop staat een complete spellingtraining: duidelijke uitleg van de basisregels, veel oefeningen en een eindtoets.
Meer informatie over de spellingstick.
Lees meer 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief