Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
3 maart 2016
 
lemsteraak (de)
betekenis
klein zeilschip

uitspraak
[lem-stuhr-aak]

citaat
"Prinses Beatrix kreeg De Groene Draeck in 1957 van het Nederlandse volk voor haar 18de verjaardag. Het is een forse, stalen lemsteraak van 15 meter; een iconisch model van de Nederlandse jachtbouw. Gespecialiseerde werven bouwen ze nog steeds; voor anderhalf miljoen euro koop je er tegenwoordig twee."
Bron: Vertrouwelijke documenten: onderhoud jacht Beatrix kostte 1,5 miljoen (Marlies de Brouwer en Toine Heijmans, de Volkskrant, 1 maart 2016)

woordfeit
Een lemsteraak (ook wel: lemmeraak) is een bepaald type schip, oorspronkelijk afkomstig uit de Friese plaats Lemmer. Lemsteraken zijn in de negentiende eeuw ontworpen voor de haringvangst, maar werden vanaf het begin van de twintigste eeuw ook als pleziervaartuig gebruikt. 
Lemster is het uit het Fries afkomstige bijvoeglijk naamwoord bij de naam (De) Lemmer. Het woord aak (een transportschip, vooral voor binnenwateren) is voortgekomen uit een oudere vorm naak.
Als aanduiding voor een bepaald type schip is Lemster aak aaneengegroeid tot lemsteraak, met een kleine letter (zie ook dit advies op de Onze Taal-website).
 
 
 
Taaltrainingen Onze Taal
 
MRT
12
Complete training spelling
Amsterdam (1 dag)
aan elkaar schrijven of los, hoofdletters, streepjes, Engelse werkwoorden, en meer 
 
MRT
17
Opfristraining taalregels
Amsterdam (1 dag)
spelling, grammatica en leestekens: de belangrijkste regels op een rij 
  
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief