Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
16 juni 2016
 
meineed (de)
betekenis
valse verklaring in een rechtszaak
 
uitspraak
[mein-eet]

citaat
"In 2013 maakte een Noorse vrouw iets gelijkaardigs mee in de Verenigde Arabische Emiraten nadat ze aan de politie had verteld dat ze verkracht was. Zij werd veroordeeld tot 16 maanden cel voor meineed, buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol. Later kreeg ze gratie en mocht ze naar Noorwegen terugkeren."
Bron: Nederlandse in Qatar vastgezet na verkrachting: ‘Een nachtmerrie’ (Jorn Van Thillo, De Standaard, 12 juni 2016)

woordfeit
Wie in een rechtszaak opzettelijk een valse verklaring aflegt terwijl hij onder ede staat (en dus beloofd heeft de waarheid te vertellen), pleegt meineed. Dat is strafbaar; zie voor meer informatie bijvoorbeeld de Wikipedia.
Het woord meineed betekent letterlijk 'valse eed': mein is een oud woord voor 'vals', dat waarschijnlijk verwant is aan gemeen. Dit woord betekende oorspronkelijk 'gemeenschappelijk' en daardoor ook 'algemeen, gewoon'; denk ook aan iets gemeen hebben. In de achttiende eeuw ontstond de negatievere betekenis 'laag-bij-de-gronds, slecht, vals'.
 
 
 
(Ingezonden mededeling)
Nederlands onderwijs wereldwijd
 
Van Vietnam tot Suriname en van Noorwegen tot Ivoorkust: Nederlands onderwijs is wereldwijd mogelijk. Dankzij een netwerk van ruim 200 scholen in 119 landen worden zo'n 15.000 meertalige Nederlandse en Vlaamse kinderen onderwezen in de Nederlandse taal en cultuur.
Lees 'De Staat van het Nederlands onderwijs in het buitenland 2015/2016'
Lees meer
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief