Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
29 mei 2017
 
misjpooche (de)
betekenis
familie
  
uitspraak
[misj-poo-chuh]
 
citaat
“Misschien, opper ik, moet je wel een onaangenaam mens zijn om een briljant kunstenaar te worden. En geen familieman zoals Krabbé, die elk nieuwgeboren kind in de misjpooche een schilderij cadeau doet van hun over- of betovergrootvader, afhankelijk van waar hij bij veilingen de hand op heeft kunnen leggen.”
Bron: Jeroen Krabbé: ‘Ik ben een schilder die acteert’ (Rinskje Koelewijn, nrc.nl, 24 mei 2017)

woordfeit
Misjpooche (ook wel gespeld als misjpoge en misjpoche) is een Jiddisch woord. Het komt dan ook veel voor in de context van Joodse families. Het gaat terug op het Hebreeuwse misjpacha ‘familie, clan’.
Het woord misjpooche komt ook wel voor in de gelukswens ‘mazzel (o)en brooche [= geluk en zegen] voor de hele misjpooche’.
 
 
 
 
Word lid van Onze Taal en ontvang het boek Mijn vader zei altijd als welkomstcadeau
 

Het leukste, interessantse én grootste tijdschrift over taal - dat is Onze Taal. Taalkundig verantwoord en prettig leesbaar: artikelen, interviews, columns en rubrieken over uiteenlopende onderwerpen als etymologie, argumentatie, woordenboeken, spelling en jongerentaal - en nog heel veel meer.

Leden van het Genootschap Onze Taal ontvangen niet alleen het tijdschrift (op papier én digitaal), maar kunnen ook gratis taalvragen stellen aan de Taaladviesdienst en krijgen korting op andere diensten van de vereniging (taaltrainingen en congressen).
Voor 6 x Onze Taal + Mijn vader zei altijd betaalt u slechts € 27,50.*

* Dit aanbod geldt voor Nederland.
Voor België geldt dit aanbod.
Voor overige landen geldt dit aanbod.

Aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief