Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
29 januari 2018
 
multilateralisme (het)
betekenis
overtuiging dat internationale samenwerking nodig is om grote problemen op te lossen

uitspraak
[mul-tie-la-tuh-ra-lis-muh]

citaat
“Zonder hem bij naam te noemen, maakte Angela Merkel in Davos een vernietigende analyse van de ‘America First’-doctrine van president Trump. Samenwerking, onderling begrip, multilateralisme waren de centrale begrippen van Angela Merkels toespraak in Davos.”
Bron: Merkel vernietigend over Trump-doctrine (Ruben Mooijman, De Standaard, 24 januari 2018)

woordfeit
Er bestaan verschillende woorden met -lateraal en -lateralisme. Zo is een bilateraal overleg een overleg tussen twee partijen, een trilateraal verdrag een driezijdig verdrag, en duidt multilaterale samenwerking op samenwerking van meerdere landen of instanties. Tegenover multilateralisme staat unilateralisme: dat houdt (in internationale contexten) in dat een land de overtuiging aanhangt dat het het best is om op eigen houtje problemen op te lossen, zonder buitenlandse bemoeienis. Verder is er nog het woord lateraal zelf, dat enkele specifieke betekenissen heeft.
Al deze woorden zijn afgeleid van het Latijnse latus woord ‘zijde, kant’. Ook de voorvoegsels komen uit het Latijn: uni- komt van unus ‘één’, bi- van bis ‘tweemaal’, tri- van tres/tria ‘drie’ en multi- van multus ‘veel’.
 
 
 

Aanbod uit de webwinkel van Onze Taal
Nieuwe-woorden-gezocht-kwartetspel

 
‘Mag ik van jou in de categorie “angsten” ... gastenstress?’

Lang niet alle woorden staan in het woordenboek. Het Taalmuseum ging op zoek naar taal die alleen bestaat binnen families, vriendengroepen, jongeren en beroepsgenoten. De 48 leukste inzendingen zijn gebundeld in dit kwartetspel, geïllustreerd door Robin Stam. Ontdek alle nieuwe woorden in categorieën als familiezaken, emoties, natuurverschijnselen en rare vogels.

Prijs: € 12,99
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief