Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
5 juli 2016
 
myoom (het)
betekenis
gezwel van spierweefsel
  
uitspraak
[mie-oom]

citaat
"Innovatie komt grotendeels van partijen die er een commercieel belang bij hebben. En zo storten artsen zich op bekkenbodemmatjes of een nieuwe vorm van sterilisatie (...). Ondertussen is er te weinig geld voor het fundamenteel onderzoek dat hard nodig is, bijvoorbeeld naar een test waarmee je buikpijn door myomen kunt voorspellen."
Bron: 'Vrouwen lopen te lang door met klachten'  (Edwin Kreulen, Trouw, 4 juli 2016)

woordfeit
Aan het begin van de twintigste eeuw is in medische kringen de term myoom gevormd. Het Oudgriekse mus, waarvan het eerste woorddeel is afgeleid, betekent behalve 'muis' ook 'spier', en het achtervoegsel -oom duidt in veel medische termen een gezwel aan. Zo is een fibroom een gezwel in het bindweefsel, een hepatoom een gezwel van de lever en een myoom is dus een gezwel van spierweefsel. Het gaat vaak specifiek om een spierweefselgezwel in de baarmoeder(wand) dat op zich goedaardig is, maar wel in de weg zit en pijn veroorzaakt. In de volksmond wordt zo'n myoom ook wel vleesboom genoemd.
 
 
 
Gezocht: docenten die studenten willen laten kennismaken met Onze Taal
 

Onze Taal wil aan het begin van het nieuwe studiejaar studenten laten kennismaken met het tijdschrift Onze Taal. Om straks zo veel mogelijk studenten te bereiken, zoeken we enthousiaste docenten die Onze Taal bij hen onder de aandacht willen brengen, bijvoorbeeld door het blad uit te delen tijdens colleges.

We denken aan docenten die in Nederland of Vlaanderen op een hogeschool of universiteit lesgeven in studierichtingen als communicatie, talen en journalistiek en aan docenten van lerarenopleidingen. Of studenten/afgestudeerden die actief zijn in een studenten- of alumnivereniging. 

Aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief