donderdag 30 oktober 2014
 
 

onverkwikkelijk

betekenis

onaangenaam

uitspraak

[on-vuhr-kwik-kuh-luhk]

citaat

"Maar als zo'n vooruitzicht inderdaad steeds verder weg lijkt, onder meer vanwege een reeks onverkwikkelijke ontwikkelingen in Palestijns gebied, is dat ook omdat Israël de afgelopen jaren druk bezig is nieuwe feiten op de grond te creëren die rechtstreeks indruisen tegen een tweestatenoplossing."
Bron: 'Net zoals de Fransen bouwen in Parijs, bouwen de Israëli's in Jeruzalem' (Arnout Brouwers, de Volkskrant, 29 oktober 2014)

woordfeit

Onverkwikkelijk is de ontkenning van verkwikkelijk 'aangenaam, weldadig, opbeurend'. Dat is een afleiding van verkwikken, dat zowel 'verfrissen' kan betekenen als 'goeddoen, opbeuren'.
Verkwikken is afgeleid van kwik 'levend, levendig', een woord dat al vóór het jaar 1000 voorkwam in het Nederlands, en dat nu vooral nog bekend is in de vorm kwiek. Het Engelse quick 'levendig, snel' heeft dezelfde Oudgermaanse herkomst als kwi(e)k.
Er is ook een verband met de metaalsoort (het) kwik: dit woord is een verkorting van kwikzilver, dat een leenvertaling is van het Latijnse argentum vivum – letterlijk 'levend zilver'. Die aanduiding slaat op de beweeglijkheid van dit vloeibare, zilverkleurige metaal.

 
 
 
   
 
   Aan-/afmelden  Archief  
 
  Woordpost is een gratis uitgave van het Genootschap Onze Taal. Deze nieuwsbrief verschijnt op dinsdag en donderdag.