Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
28 mei 2018
 
palmares (de/het)
betekenis
erelijst

uitspraak
[pal-ma-res]

citaat
“In totaal heeft Froome nu zes eindzeges in een grote ronde op zijn palmares staan. Naast zijn laatste drie overwinningen schreef hij in 2013, 2015 en 2016 ook de Tour op zijn naam.”
Bron: Froome wint Giro voor het eerst in carrière, Dumoulin eindigt als tweede (Nu.nl, 27 mei 2018)

woordfeit
Palmares is een leenwoord uit het Latijn. Het is in die taal eigenlijk het meervoud van palmaris in de betekenis ‘iemand die de palmtak waardig is, iemand die de eerste prijs verdient’: de palmtak was bij de Romeinen het teken van de overwinning. Palmaris (dat in eerste instantie een bijvoeglijk naamwoord was) is een afleiding van palma in de betekenis ‘palmtak, zegepalm’. Het Latijnse woord is via de Franse vorm palmarès in het Nederlands terechtgekomen.
De klemtoon ligt van oorsprong op de laatste lettergreep. De uitspraak met de klemtoon op -ma- komt veel voor, maar is nog niet algemeen geaccepteerd.
Veelgebruikte combinaties met palmares zijn (een overwinning/zege) op zijn palmares bijschrijven of aan zijn palmares toevoegen. Het woord komt veel voor in de sportwereld, maar wordt ook wel in andere vakgebieden gebruikt; zie ook Taaladvies.net.
 
 
 
 

Aanbod van Onze Taal
Mijn vader zei altijd

 

Wat zei vader als je met grote argwaan naar het eten keek? ‘Wat je niet lust, slik je maar door.’ En als je uitgeput was na een lange fietstocht? ‘Als je aan het eind van je krachten bent, ben je aan het begin van je reserve.’ Of als je niet naar bed wilde? ‘Wie het eerst in slaap valt, mag nog een poosje opblijven.’ 

Na het overweldigende succes van Mijn moeder zei altijd verzamelde Jaap Toorenaar opnieuw wijze, hilarische en ontroerende uitspraken van (vooral) vaders en grootvaders, die vaak alleen in kleine kring bekend zijn. Een ideaal vaderdagcadeau!

Prijs: € 10,-.

Bestel nu 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief