Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
3 november 2016
 
pathetiek (de)
betekenis
hartstocht, hoogdravendheid
 
uitspraak
[pa-tee-tiek]

citaat
“Wilden ze de wegen der pathetiek zoveel mogelijk vermijden (...)? Geen idee wat er misging tijdens het repetitieproces, maar het resultaat werkt evengoed verstommend.”
Bron: ‘Kroniek’ (NTGent) morst met talent (Els Van Steenberghe, Knack Focus, 28 oktober 2016)

woordfeit
Pathetiek is het zelfstandig naamwoord bij pathetisch, dat meerdere betekenissen kan hebben: bijvoorbeeld ‘hartstochtelijk’ of ‘hoogdravend, bombastisch’, maar ook 'ontroerend’, ‘medelijden oproepend’ en zelfs ‘overdreven zielig (doend)’. Het woord gaat via het Frans en het Latijn terug op het Griekse pathètikos ‘vatbaar voor emotie, emotioneel, pathetisch’. Dat woord is afgeleid van pathos, dat onder meer ‘leed, het lijden’, ‘pijn’, ‘emotie’ en ‘(sterke) gewaarwording’ kan betekenen. 
Het woord pathos wordt ook in het Nederlands gebruikt, veelal in de betekenis ‘bezieling, emotie’ of ‘hoogdravendheid, bombast’.
 
 
 

Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
De nieuwste grote Van Dale
Tijdelijk in prijs verlaagd

 
De jongste papieren editie (oktober 2015) van de grote Van Dale is ten opzichte van die uit 2005 ingrijpend vernieuwd: maar liefst 18.000 nieuwe trefwoorden, plus veel meer betekenissen, uitleg en voorbeeldzinnen – en ook de allernieuwste uitdrukkingen staan erin (zoals een stip aan de horizon zetten). In deze editie worden voor het eerst vijfhonderd lastige lemma’s met illustraties verduidelijkt, en zijn er kaderteksten met taalweetjes toegevoegd, over onderwerpen als nadruktekens, alliteratie en taalvariatie.
 
Als extra bij dit papieren woordenboek ontvangt u een jaar lang toegang tot de online versie. Hierin vindt u veel samenstellingen die niet in het papieren woordenboek staan, en andere extra’s, zoals de vervoeging van werkwoorden.
 
Tijdelijk in prijs verlaagd: van € 179,- voor € 149,-.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief