Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
19 maart 2018
 
ploertendoder (de)
betekenis
gevechtswapen in de vorm van een stok met een loden knop
 
uitspraak
[ploer-tuhn-do-duhr]

citaat
“Een passant zag rond 12.45 uur twee verdachte personen in een auto aan de Claudiuslaan. (...) De politie trof een handelshoeveelheid hasj aan en daarbij ook nog een ploertendoder.”
Bron: Drugsdealers aangehouden in De Meern (RegioLeidscheRijn.nl, 16 maart 2018)

woordfeit
Een ploertendoder is een gevechtswapen: een stok met een loden knop aan het uiteinde. Er zijn verschillende varianten van (zie Google). Ploertendoders worden vooral in het criminele circuit aangetroffen; in Nederland en België zijn ze verboden.
Het woord ploertendoder is sinds de negentiende eeuw in gebruik. “Men houdt er lastige ploerten mee op een afstand”, zo schrijven T. de Beer en E. Laurillard in hun boek Woordenschat uit 1899. Helaas wordt niet toegelicht wát voor ploerten. Een ploert kon van alles zijn: een losbol, een bekrompen persoon, iemand die niet studeert, een patser, een schurk en nog meer. Die laatste betekenis (‘schurk, schoft, naarling’) is tegenwoordig het bekendst.
Verder komt ploert voor in de uitdrukking de koperen ploert, een synoniem van de zon. Deze aanduiding, waarmee dus zoiets als ‘de roodkleurige naarling’ werd bedoeld, is in Nederlands-Indië ontstaan, waar de zon (voor het gevoel van de Nederlanders) een stuk genadelozer brandde dan in het vaderland.
 
 
 
Advertentie 
Check je tekst
Tips en checklists om sneller en beter te schrijven 
 
Check je tekst is een handzaam boekje met tips om sneller en beter te schrijven.

Het boekje bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de structuur van een tekst: het behandelt onder meer het kiezen van een onderwerp, het maken van een plan en een goede indeling. Het tweede deel bevat praktische kwesties op het gebied van stijl, spelling en woordkeus.

Achterin staat bovendien een checklist om een tekst nog eens goed na te lopen en eventueel te corrigeren. 
Meer informatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief