Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
7 mei 2018
 
procrastinatie (de)
betekenis
uitstelgedrag

uitspraak
[pro-kras-tie-na-(t)sie]

citaat
“Door alle nadruk op zelf-optimalisatie (...) zijn we gaan denken dat (...) wij dus ook degenen zijn die moeten veranderen. Een burn-out wijst op een gebrek aan persoonlijke grenzen, niet op een te hoge werkdruk, bestaansonzekerheid en/of zogenaamde bullshitjobs. Procrastinatie is een gebrek aan wilskracht, geen gevolg van technologie die er expliciet op gericht is ons af te leiden en verslaafd te maken.”
Bron: Omarm de loser, want hij durft uit de ratrace te stappen (Marian Donner, de Volkskrant, 4 mei 2018)

woordfeit
Procrastineren betekent ‘op de lange baan schuiven’, oftewel ‘uitstellen’. Het bijbehorende zelfstandig naamwoord procrastinatie betekent eigenlijk ‘uitstel’, maar wordt vaak gebruikt in de betekenis ‘uitstelgedrag’: het (structureel) uitstellen van vervelende of inspannende taken waarvan iemand eigenlijk wel weet dat uitstellen niet handig is.
Procrastinatie en procrastineren zijn, mogelijk via het Engels, ontleend aan de Latijnse woorden procrastinatio (‘uitstel’) en procrastinare (‘uitstellen’). Daarin zitten het voorvoegsel pro- in de betekenis ‘vooruit’ en het bijvoeglijk naamwoord crastinus ‘betrekking hebbend op morgen’, dat is afgeleid van cras, het Latijnse woord voor ‘morgen’.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Training zakelijk schrijven 
 

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen en nieuwsbrieven)? Bent u benieuwd hoe u uw teksten effectiever kunt maken en hoe u er meer structuur in kunt aanbrengen? Volg dan een training zakelijk schrijven bij Onze Taal. 
Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de training van vrijdag 8 juni in Amsterdam. 

Lees meer
 
 
Trainingskalender Onze Taal
 
sept.
13
Complete training spelling    
Gouda (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort. Meer informatie.

Deze training wordt ook gegeven op 17 november in Amsterdam.

Bekijk het filmpje over deze training.


 
jun.
14
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op. Meer informatie.

Deze training wordt ook gegeven op 27 september in Arnhem en op 8 november in Amsterdam.

Bekijk het filmpje over deze training.


 
jun.
05
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. Meer informatie.

Deze training wordt ook gegeven op 9 oktober in Utrecht en op 27 november in Den Haag.

Bekijk het filmpje over deze training.


 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?

Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen.

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk. Meer informatie.

Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief