Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
30 oktober 2017
 
pur sang
betekenis
door en door, (ras)echt
  
uitspraak
[puur sang] of [puur sâ(ng)]

citaat
“Maar Macron is een democraat pur sang, die vindt dat je het gevecht inhoudelijk moet durven aangaan met extreem-rechts — en trouwens ook met radicaal links.”
Bron: ‘Macron ziet het presidentschap als een tijdelijk project’ (Mischa Cohen, Vrij Nederland, 27 oktober 2017)

woordfeit
Pur sang is een Franse woordgroep, die letterlijk ‘zuiver bloed’ betekent. Sang gaat terug op het Latijnse sanguis ‘bloed, afkomst’. Vanouds is pur sang een aanduiding uit de paardenwereld voor volbloed paarden, paarden van een zuiver, ongemengd ras. Maar inmiddels wordt pur sang veel ruimer gebruikt, om aan te geven dat een kwalificatie op-en-top bij iets of iemand past. De woordvolgorde kan overigens verschillen: iemand kan een pur sang democraat zijn, maar ook een democraat pur sang.
 
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
NOV.
09
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal.
Bekijk het filmpje over deze training.

 
Nov.
18
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.
Bekijk het filmpje over deze training.


 
NOV.
28
Complete training spelling
Amsterdam (1 dag)
In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aan elkaar of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.
Bekijk het filmpje over deze training.

 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?

Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen. 
Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.

Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief