donderdag 28 augustus 2014
 
 

quarantaine (de)

betekenis

isolering van zieke personen of dieren

uitspraak

[ka-ran-tè-nuh]

citaat

"Toen men daarachter kwam, is de patiënt meteen in quarantaine geplaatst en zijn er maatregelen genomen door de betrokken ziekenhuizen en het ministerie, om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidde."
Bron: Ab Osterhaus: 'Als ebola naar Nederland komt, zijn we er klaar voor' (Thomas van der Kolk, de Volkskrant, 27 augustus 2014)

woordfeit

Mensen of dieren die (mogelijk) een besmettelijke ziekte hebben, worden in bepaalde omstandigheden tijdelijk afgezonderd om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Dit afzonderen, en ook wel de plaats waar dit gebeurt, wordt quarantaine genoemd.
Deze maatregel ontstond enkele eeuwen geleden in Italië: schepen werden na een verre reis veertig dagen in isolatie gehouden in de haven, om eventuele besmettingen te voorkomen. Quarantaine verwijst naar die periode: dit Franse woord is afgeleid van het Italiaanse quaranta 'veertig'.


Enquête.
U leest Woordpost, maar welke uitingen van Onze Taal kent u nog meer? En wat vindt u ervan? Dat horen we graag van u. Hebt u tien minuten de tijd, vul dan de korte enquête in. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 
 
 
   
 
   Aan-/afmelden  Archief  
 
  Woordpost is een gratis uitgave van het Genootschap Onze Taal. Deze nieuwsbrief verschijnt op dinsdag en donderdag.