Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
14 april 2016
 
 
querulant (de)
betekenis
verongelijkte klager, ruziezoeker
   
uitspraak
[kwee-ru-lant]

citaat
"Dit vorstelijke leven is mij namelijk niet in de schoot geworpen, zo antwoordde ik de querulant. Ik biechtte hem vervolgens mijn eerste, volkomen mislukte en dientengevolge uiterst traumatische emigratiepoging op."
Bron: De douanebaas vermoedde dat wij drugsbaronnen waren (Arthur van Amerongen, de Volkskrant, 11 april 2016)

woordfeit
Een querulant is een bijna ziekelijke klager, iemand die voortdurend denkt dat hem onrecht aangedaan is en die zich daar luidruchtig over beklaagt. Ruziemaker en ruziezoeker zijn dan ook nagenoeg synoniemen van querulant.
Het Nederlands heeft querulant vermoedelijk aan het Duits ontleend. Het gaat uiteindelijk terug op het Latijn: querulans 'klager' (vooral in juridische zin) is een vorm van het werkwoord querulari 'een klacht neerleggen', dat weer is afgeleid van queri 'klagen'.
 
 
(Advertentie)
Rijks, Masters of the Golden Age. 
 

Bekijk boekpresentatie in De Wereld Draait Door.

Uitsluitend superlatieven volstaan om dit project te beschrijven! Want het is uniek in zijn soort, aansprekend en van een tijdloze klasse. Hiermee brengt Marcel Wanders een fenomenale hommage aan de 17e-eeuwse meesterwerken uit de Eregalerij van het Rijksmuseum. Van uitgeverij Komma verschijnen twee heel bijzondere boeken: 

Luxe koffietafelboek

Gelimiteerde en zeer exclusieve editie 

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief