Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
6 april 2017
 
retrograde
betekenis
achterwaarts gaand, teruglopend, tegengesteld bewegend

uitspraak
[ree-tro-gra-duh]

citaat
“Een mogelijke verklaring is dat het object geen planetoïde is, maar de kern van een ijzige komeet. Kometen hebben veel vaker dan planetoïden een retrograde omloopbaan. Wellicht hebben de zon en Jupiter dus een komeet gevangen en die in deze vreemde baan gebracht.”
Bron: Spookrijdende planetoïde deelt baan met Jupiter (Leah Crane, New Scientist, 4 april 2017)

woordfeit
Retrograde komt van het Latijnse retrogradus, dat letterlijk ‘achteruitgaand’ betekent: het is afgeleid van het werkwoord retrogradior, dat bestaat uit retro ‘achteruit, terug’ en gradior ‘gaan, stappen’. Retro komt ook voor in bijvoorbeeld retrospectief (‘terugblik’), dat we twee jaar geleden in Woordpost bespraken.
In het citaat hierboven betekent retrograde zoveel als ‘tegengesteld’ (specifiek: tegengesteld aan andere hemellichamen in dezelfde baan). Het komt ook voor in combinatie met woordenboek: in een retrograde woordenboek zijn de woorden gealfabetiseerd op basis van de slotletter. Er bestaat ook bijvoorbeeld retrograde amnesie; zie de Wikipedia. En een retrograde (synoniem: kreeftdicht) is een dichtvorm, die vooral bij de rederijkers populair was.
 
 
 

Aanbod van Onze Taal
Check je tekst

 
Check je tekst is een handzaam boekje met tal van tips om beter te schrijven.

Het boekje bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de structuur van een tekst: het behandelt onder meer het kiezen van een onderwerp, het opstellen van een plan en het maken van een goede indeling. Het tweede deel bevat praktische kwesties op het gebied van stijl, spelling en woordkeus.
Achterin staat bovendien een checklist om een tekst nog eens goed na te lopen en eventueel te corrigeren. 

Check je tekst kost € 16,50. 
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief