donderdag 28 mei 2009
RICOTTA
UIT:
Siciliaanse bruschetta (Rianne Buis, Trouw, 25 mei 2009)

CONTEXT:
Dit smaakt onmiskenbaar Zuid-Italiaans: knapperig geroosterd brood, dik bestreken met RICOTTA en caponata (de beroemde zoetzure Siciliaanse auberginerelish). Op Siciliƫ bestaan honderden variaties van caponata, met of zonder olijven, pijnboompitten, cacao of rozijnen.

BETEKENIS:
zachte Italiaanse kaassoort

UITSPRAAK:
[rie-kot-ta]

WOORDFEIT:
Ricotta is geen echte kaas maar een bijproduct: het wordt gemaakt van de wei (dunne, zoete vloeistof) die overblijft als van melk kaas wordt gemaakt. Wel wordt het als kaas gebruikt - bijvoorbeeld in pastagerechten. Of zoals in het citaat hierboven: in combinatie met een auberginemengsel (want relish betekent 'mengsel, prutje') op brood.
Letterlijk betekent ricotta 'opnieuw gekookt, opnieuw bereid': cotta is het vrouwelijke voltooid deelwoord van het Italiaanse cuocere 'koken, bereiden'. Dit verwijst naar de bereidingswijze, aldus de Wikipedia: bij verhitting van de wei klonteren de caseïnedeeltjes hierin samen, en daarvan wordt ricotta gemaakt.
Het voorvoegsel ri- is de Italiaanse tegenhanger van het Latijnse voorvoegsel re- 'opnieuw, weer, terug, her-', dat bij ons in tal van leenwoorden voorkomt; zo zijn ripetizione en rivoluzione de Italiaanse woorden voor repetitie en revolutie.

5 nummers voor 13,50

Aanmelden of afmelden
Woordpost is een uitgave van het Genootschap Onze Taal.
Deze nieuwsbrief wordt op dinsdag en donderdag gratis per e-mail naar belangstellenden gestuurd.
.