Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
20 november 2017
 
riposteren
betekenis
een tegenaanval doen; snel en gevat antwoorden
  
uitspraak
[rie-pos-tee-ruhn]

citaat
“‘Dit gaat niet over de rechtsstaat, maar over brute macht’, riposteerde PiS-Europarlementslid Ryszard Legutko, die hekelde dat de Europese machthebbers met ‘twee maten en twee gewichten’ werken.”
Bron: Nucleaire agenda van Polen baart Europarlementsleden zorgen (Gazet van Antwerpen, november 2017)

woordfeit
Riposteren is ‘snel en raak reageren’. Dat kan zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld zijn. Zo betekent riposteren in de schermsport: direct aanvallen na een aanval van de tegenstander te hebben afgeslagen. ‘Snel en raak reageren’ kan ook figuurlijk worden uitgelegd: na een opmerking direct met een gevatte reactie komen is ook riposteren.
Riposteren is ontleend aan het Frans, dat riposter op zijn beurt uit het Italiaans heeft overgenomen. Het Italiaanse rispostare gaat terug op het Latijnse respondere ‘antwoorden’, waaraan we ook woorden als respondent en respons danken.
 
 
 
Woord van het jaar 2017
Nepnieuwsinfluencergifeigenderneutraal of toch covfefe? Wat wordt het ‘Woord van het jaar’ van 2017? Het tv-programma De avond van taal en het Genootschap Onze Taal gaan er gezamenlijk naar op zoek.

Maar eerst willen we van u weten welke woorden niet in de top-tien mogen ontbreken. Wat was volgens u het kenmerkendste en belangrijkste woord van het jaar – of gewoon het leukste? Stuur ons uw suggesties via onderstaande knop.

De verkiezing gaat van start op 3 december. Het ‘Woord van het jaar’ zal worden bekendgemaakt in de taalgalashow De avond van taal op 30 december. 
Inzending 'Woord van het jaar'
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief