Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
22 september 2016
 
schlemiel (de)
betekenis
pechvogel, stakker, slappeling
  
uitspraak
[sjluh-miel] of [sluh-miel]
 
citaat
"Keeper Kwiotek werd de schlemiel van de wedstrijd; hij mocht 43 ballen uit het net vissen. 'Ik wil deze wedstrijd zo snel mogelijk vergeten', zei hij achteraf."
Bron: Duitse politie verhoort amateurkeeper na 43 tegendoelpunten (de Volkskrant, 21 september 2016)

woordfeit
Schlemiel is een woord uit het Jiddisch, de Joodse mengtaal van Duits en Hebreeuws. Het Jiddische sjlemiel gaat terug op de Hebreeuwse naam Selumiël, die letterlijk 'mijn vrede is God' betekent (sjalom is 'vrede', el is 'God'). Volgens bepaalde tradities was Selumiël identiek aan de sloeber Zimri uit het bijbelboek Numeri.
Het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands vermoedt dat het woord schlemiel is gepopulariseerd door de roman Peter Schlemihls wundersame Geschichte (1814) van de Duitse schrijver Adalbert von Chamisso. Hierin verkoopt de onnozele hoofdpersoon Schlemihl zijn schaduw aan de duivel.
 
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
Leestekens
 
Hét boek voor iedereen die wil weten wanneer je welk leesteken gebruikt.

Leestekens is de volledigste interpunctiegids van het Nederlands, gemaakt door de taaladviseurs van Onze Taal. Er wordt uitgebreid in beschreven welke leestekens er allemaal zijn, wanneer je welk leesteken gebruikt en hoe je ze kunt combineren. Dit alles overzichtelijk gerangschikt en in duidelijke taal, met veel voorbeelden. Een must voor elke (tekst)schrijver, redacteur en corrector!
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief