Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
14 juni 2018
 
seleen (het)
betekenis
scheikundig element dat onder meer gebruikt wordt in foto-elektrische cellen

uitspraak
[see-leen]

citaat
“Neem bijvoorbeeld een product dat verrijkt is met seleen. Dat is een mineraal met bepaalde bewezen gezondheidsvoordelen: het laat het afweersysteem beter functioneren en heeft antioxiderende eigenschappen. Zo’n product mag je met het woord ‘detox’ aanprijzen. Dat betekent dat ik in theorie ‘detox-worstenbroodjes’ zou mogen aanbieden, zolang ik ze maar met seleen verrijk. Het mag duidelijk zijn dat hier iets misgaat.”
Bron: ‘Detoxen’ bestaat niet – laten we de term niet meer gebruiken (Anthony Warner, NewScientist, 8 juni 2018)

woordfeit
Seleen of selenium is een giftig scheikundig element (atoomnummer 34, symbool Se) dat tot de zogeheten niet-metalen behoort. Een opmerkelijke eigenschap van seleen is dat het licht kan omzetten in elektriciteit.
Seleen is de vernederlandste vorm van de wetenschappelijke Latijnse aanduiding selenium (die in het Nederlands ook wordt gebruikt). Het element is genoemd naar het Griekse woord voor ‘maan’, selenè, omdat het vaak wordt aangetroffen in de buurt van (en veel eigenschappen deelt met) tellurium, een element dat genoemd is naar een Latijns woord voor ‘(de) aarde’: tellum
De naam tellurium is weer geïnspireerd op uranium, dat een verwijzing naar ‘hemel’ bevat: dit element is genoemd naar de planeet Uranus, en die naam verwijst naar de god van de hemel, die in het Latijn Uranus heette en in het Grieks Ouranos.
 
 
 
Word lid van Onze Taal en ontvang het boek
Mijn vader zei altijd
 

Het leukste, interessantste én grootste tijdschrift over taal - dat is Onze Taal, taalkundig verant­woord en prettig lees­baar. Artikelen, interviews, columns en rubrieken over uiteen­lopende onderwerpen als etymologie, argumentatie, woorden­boeken, spelling en jongeren­taal – en nog heel veel meer.

Leden van het Genootschap Onze Taal ontvangen:

  • tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal (op papier én digitaal)
  • deskundig en persoonlijk taaladvies (per e-mail gratis antwoord op taalvragen)
  • korting op taaltrainingen en het Onze Taal-congres

De normale prijs van het lidmaatschap is € 42,– per jaar (tien nummers). 

Als u nú lid wordt (via onderstaande knop), ontvangt u voor € 45,– een jaar lang Onze Taal plus het boek Mijn vader zei altijd (winkelprijs: € 10,-). 

Deze prijs geldt voor leden in Nederland. Voor België en overige landen gelden andere prijzen (tarief België / tarieven overige landen). 

Meer informatie over het boek Mijn vader zei altijd vindt u in onze webwinkel

Als u dit lidmaatschap voor vrijdag 15 juni 12.00 uur bestelt, worden het eerste exemplaar van Onze Taal en het boekje nog dezelfde dag verzonden.

Word lid
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief