Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
14 september 2017
 
serviel

betekenis
slaafs, onderdanig

uitspraak
[ser-viel]

citaat
“Vinden we Rosenberg leuker, mooier of aantrekkelijker als ze sexy en serviel is, zoals een vrouw volgens het cliché zou moeten zijn? Na de sekseverschillen inzichtelijk te hebben gemaakt, laat Rosenberg aspecten van mannelijkheid en vrouwelijkheid in elkaar overvloeien.”
Bron: Kiezen uit de voorstellingen op het Fringe Festival is als Russische roulette (Vincent Kouters en Herien Wensink, de Volkskrant, 12 september 2017)

woordfeit
Het woord serviel is in de vijftiende eeuw ontleend aan het Franse servile; dat is weer ontleend aan het Latijnse servilis, dat ook ‘slaafs’ betekent. Servilis is een afleiding van servus, het Latijnse woord voor ‘slaaf’.
Van servus is ook servire ‘dienen’ afgeleid, dat via het Frans en het Duits tot het Nederlandse serveren (in de betekenis ‘opdienen’) heeft geleid. Nog een andere afleiding in het Latijn is servitium, dat ‘slavenarbeid’ of ‘dienstbaarheid’ betekent; daaraan hebben we (via het Frans en Engels) het woord service ‘dienst(en), bediening’ te danken.
De specifieke sportbetekenis van serveren en service (bekend van onder meer tennis en volleybal) is in het Engels ontstaan. Net als van veel andere sporttermen is de herkomst niet exact bekend; mogelijk moeten we serveren hier interpreteren als het ‘opdienen’, oftewel het in het spel brengen, van de bal.

 
 
 
Advertentie 
Zo versloeg Tromp de Engelse oorlogsvloot
 

In 1638 introduceerde Maarten Harpertsz Tromp een nieuwe tactiek. Hij boekte meteen succes, tegen de Duinkerker kapers. Een jaar later werd Tromp opperbevelhebber van de Nederlandse vloot. Tromps tactiek werd gemeengoed en ineens was de Nederlandse marine onoverwinnelijk. Zelfs de machtige Engelsen kregen lik op stuk.

In het komende nummer van Geschiedenis Magazine leest u alles over de grootste zeeslagen van de Gouden Eeuw. Profiteer vóór donderdag 21 september van de speciale aanbieding: het eerste jaar (8 nrs.) Geschiedenis Magazine + cadeaus van € 63,50 vóór slechts € 37,50!
Word proefabonnee
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief