Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
8 mei 2017
 
sinister
betekenis
onheilspellend, duister, boosaardig
 
uitspraak
[sie-nis-tuhr]

citaat
“Morissette getuigde in de rechtszaak tegen hem. ‘Hij verduisterde het geld op een systematische en sinistere manier’, zei ze. ‘Als het nog drie jaar was doorgegaan, dan was ik failliet gegaan.’”
Bron: Ex-manager Alanis Morissette de cel in voor miljoenendiefstal (NOS, 4 mei 2017)

woordfeit
Sinister komt uit het Latijn. Het betekent letterlijk ‘links’, maar een andere betekenis is ‘verkeerd, boosaardig’; die negatieve betekenis is in het Nederlands terechtgekomen.
Ook het woord links heeft vaak een negatieve gevoelswaarde; het is onder meer verwant aan slinks ‘sluw, achterbaks’. In het Onze Taal-boekje Waar komt ‘hagelslag’ vandaan? staat daarover: “Links en slinks (‘verkeerd, slecht’) stonden tegenover rechts, dat in de middeleeuwen ‘goed’ betekende. Omdat ook destijds de meeste mensen rechtshandig waren, werd dat beschouwd als ‘goed’, als ‘recht’ – vandaar dat rechts ging verwijzen naar die kant van het lichaam. (...) De andere kant van het lichaam was de onhandige, verkeerde kant, en daarvoor ging men dus het woord links gebruiken.”
De negatieve betekenis van links speelt ook mee in de uitdrukking links laten liggen, die op onze website wordt besproken. Daar komen ook de politieke begrippen links en rechts, die een heel andere herkomst hebben, aan de orde.
 
 
 
Cadeaus voor Moederdag
 
 

 

Meester Mark rekent het goed € 12,50

Wie beschermt ons tegen boeven en ander gespuis? Mega Mindy! En met Pasen vieren de gelovigen ... dat er een konijn aan de deur komt.

In Meester Mark rekent het goed staan de leukste uitspraken van leerlingen die Mark van der Werf de afgelopen jaren verzamelde. Een heleboel nieuwe, die nog niet eerder zijn gepubliceerd, en zijn favoriete ‘gouwe ouwe’, voorzien van snedig commentaar. 


 
 
 
Met hartelijke groente € 15,-
Waarom zit een student op zijn kamer, maar niet op de kantine? Als je slasaus over de sla doet, waarom dan geen pindasaus over pinda’s? En wat is de reden dat een positief woord als kut als scheldwoord wordt gebruikt?

Dit zijn slechts enkele van de vele valkuilen in de Nederlandse taal waar de Zuid-Koreaanse Vinnie Ko (1990) mee te maken krijgt als hij in een Gronings studentenhuis belandt. Als bèta is hij altijd op zoek naar logica, maar die lijkt ver te zoeken. Na veel worstelingen krijgt hij ten slotte zo veel lol in het Nederlands dat hij besluit schrijflessen te nemen.  
 
 
 
Mijn vader zei altijd € 10,-
Na het overweldigende succes van Mijn moeder zei altijd verzamelde Jaap Toorenaar opnieuw wijze, hilarische en ontroerende uitspraken die vaak alleen in kleine kring bekend zijn. Dit is de geschiedenis van ons gezinsleven, samengevat in familiespreuken. Dit boek verschijnt op 8 april.

 
 
Mijn moeder zei altijd € 10,- 
“We stoken niet voor de vogels”, “Lieverkoekjes worden niet gebakken”, “Alles zal recht komen, behalve kromme benen” – reclamemaker Jaap Toorenaar verzamelde (onder andere via artikelen in Onze Taal) honderden van zulke gevatte uitspraken van ouders en grootouders. ‘Ouderwijsheden’ noemt hij ze, en hij bundelde ze in samenwerking met Onze Taal in het boek Mijn moeder zei altijd.

 
 

De Atlas van de Nederlandse taal € 39,99

Wastafelsoldaatpistooldomkop en koekje. Het zijn een paar van de ruim 18.000 Nederlandse woorden die je over de hele wereld terugvindt. Baas spant de kroon. Dat woord vind je in maar liefst 57 talen terug. 

De Atlas van de Nederlandse taal grossiert in dit soort weetjes en voorziet ze van uitleg. Op basis van vragen die elke taalliefhebber zichzelf weleens stelt, proberen de auteurs de wondere wereld van taal in het algemeen en de Nederlandse taal in het bijzonder op een boeiende manier in kaart te brengen. Waar ter wereld spreken mensen Nederlands? Wat betekent mijn familienaam? Hoeveel dialecten bestaan er? Waarom ergeren we ons zo aan dt-fouten? Bestel de Nederlandse of Vlaamse editie.


Kijk voor andere taalboeken in de webwinkel. Met elke aankoop steunt u Onze Taal. 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief