Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
9 oktober 2017
 
souteneur (de)
betekenis
pooier, hoerenbaas

uitspraak
[soe-tuh-neur]

citaat
“Yvon Jaspers laat de kritiek die ze deze zomer van RTL-presentator Beau van Erven Dorens kreeg van zich afglijden. Beau noemde Yvon de ‘souteneur’ van Boer Zoekt Vrouw. ‘Dat raakt me niet’, reageert ze tegen AD Magazine.”
Bron: Yvon Jaspers: kritiek van Beau over Boer Zoekt Vrouw raakt me niet (AD Magazine, 6 oktober 2017)

woordfeit
Het woord souteneur komt uit het Frans en duidde aanvankelijk iemand aan die mensen beschermt. De specifieke betekenis ‘houder van een hoerenhuis’ is in de achttiende eeuw in het Frans ontstaan; het woord heeft nu veelal een negatieve bijklank. Het Prisma-woordenboek Nederlands XL omschrijft het synoniem pooier zelfs als “man die een prostituee beschermt en daarvoor geld van haar krijgt of die haar dwingt tot prostitutie en tot het afgeven van geld”.
Souteneur is een afleiding van soutenir ‘ondersteunen’, dat voortkomt uit het Latijnse sustinere ‘onderhouden’. Dat woord is weer gevormd op basis van sub ‘onder’ en tenere ‘(vast)houden’.
 
 
 

Nieuw: ‘Waar komt suikerspin vandaan?

 

Heeft poedelnaakt iets met een hond te maken? Waarom noemen we een praatziek persoon een kletsmajoor? Waar zit je op als je op je hurken zit?
Vroeg of laat komt er een moment dat je je zoiets opeens afvraagt. Voor zulke momenten is er dit boekje, dat we hebben gemaakt in samenwerking met het Instituut voor de Nederlandse Taal. Het stelt vragen bij alledaagse en ogenschijnlijk vanzelfsprekende woorden, en het geeft de antwoorden: vaak verrassend en altijd boeiend.

Prijs: € 12,99.  

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief