Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
23 juni 2016
 
sterrenwichelaar (de)
betekenis
iemand die de toekomst voorspelt aan de hand van hemellichamen

uitspraak
[ster-ruhn-wi-chuh-laar]

citaat
"(...) de elite die in de coulissen van Nederland na de oorlog alles bij het oude wilde laten. Zo konden foute oorlogsburgemeesters toch burgemeester blijven. Wist een sterrenwichelaar paleis Soestdijk in haar greep te krijgen. Of dacht minister Luns van Buitenlandse Zaken dat Nieuw-Guinea van hem was."
Bron: Tolk en criticus van weldenkend Nederland. H.J.A. Hofland (1927-2016) (Hubert Smeets, NRC Handelsblad, 27 mei 2016)

woordfeit
In sterrenwichelaar zit het werkwoord wichelen, dat 'voorspellingen doen uit bepaalde tekens' betekent. Sterrenwichelaars doen voorspellingen op basis van de stand van sterren en planeten. In de Romeinse tijd waren vogelwichelaars populair, die de toekomst aflazen aan het (vlieg)gedrag van vogels.
Wichelen is afgeleid van een oudere vorm wichen, waarvan de herkomst niet precies bekend is. Mogelijk hangt het samen met het Middelnederlandse werkwoord wiggen/weggen 'bewegen', maar er wordt ook wel een verband gelegd met een oud woord wicken 'toveren', dat verwant is met het Engelse witch 'heks'.
Het woord wichelen komt ook terug in wichelroede, een stok waarmee zogenaamd objecten of materialen, bijvoorbeeld water of goud, opgespoord zouden kunnen worden.
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal
 
jun
30
Complete training spelling
Beverwijk (1 dag)
aan elkaar schrijven of los, hoofdletters, streepjes, Engelse werkwoorden, en meer 
 
jul
12
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
groter als/dan, hen/hun, dat/wat, komma's, puntkomma's, en meer 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief