Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
13 november 2017
 
strapatsen (de)
betekenis
vreemde streken, buitensporigheden
 
uitspraak
[stra-pat-suhn]

citaat
“De consumerende burger, zo vaak gemangeld tussen de onverbiddelijke regels van een strenge overheid en de strapatsen van zelfzuchtige ondernemingen, kan sinds 1995 rekenen op een onvermoeibare strijder aan zijn of haar zijde: Antoinette Hertsenberg van ‘Radar’ – immer waakzaam en altijd tegen onzin en onrecht.”
Bron: Antoinette Hertsenberg van ‘Radar’ - immer waakzaam en altijd tegen onzin en onrecht (Jaap Stam, de Volkskrant, 13 november 2017)

woordfeit
Het woord strapatsen is een zogeheten plurale tantum: het bestaat alleen in het meervoud – er is niet zoiets als één strapats.
Strapatsen komt sind de achttiende eeuw in het Nederlands voor. Het komt via het Duits van het Italiaanse strapazzo ‘zware inspanning, ongemak’, dat verband houdt met het werkwoord strapazzare ‘slecht behandelen’. In het Nederlands is uit de betekenis ‘ongemakken, nare omstandigheden’ de betekenis ‘vreemde streken, buitensporigheden (of: buitensporig gedrag)’ voortgekomen.
 
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal in 2017
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
Nov.
18
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.
Bekijk het filmpje over deze training.


 
NOV.
28
Complete training spelling
Amsterdam (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aan elkaar of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.
Bekijk het filmpje over deze training.

 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?

Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen. 
Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.

Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief