Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
10 augustus 2017
 
swastika (de)
betekenis
hakenkruis
 
uitspraak
[swas-tie-ka]

citaat
“Online werden verschillende T-shirts aangeboden met een swastika in regenboogkleuren, met daaronder woorden als ‘vrede’, ‘liefde’ en ‘zen’.
Al snel viel het internet over het bedrijf heen. De campagne werd antisemitisch, dom en bot genoemd.”
Bron: Poging om het hakenkruis opnieuw te lanceren faalt jammerlijk (AD.nl, 9 augustus 2017)

woordfeit
Sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw is de swastika in de westerse wereld vooral bekend als een antisemitisch teken, dat in verband wordt gebracht met het nazisme. De vlag van nazi-Duitsland toonde bijvoorbeeld zo’n hakenkruis.
Maar het teken is al veel ouder en kan ook heel andere associaties oproepen; in bijvoorbeeld het hindoeïsme en het boeddhisme is het een heilig teken. In de Germaanse mythologie werd het teken verbonden met de god Thor. Zie voor meer achtergrondinformatie de Wikipedia.
Het woord swastika komt uit het Sanskriet (Oudindisch); svastika betekent in die taal ‘heilzaam, gelukkig’. Het is een afleiding van svasti ‘geluk’, waarin de woorddelen su ‘goed’ en astí ‘zijn’ zitten.
 
 
 
Wie wordt de Taalstaatmeester van 2017?
 

Welke man of vrouw uit de media kan zich volgens u voortreffelijk uitdrukken? Leest u bijvoorbeeld vol bewondering hoe deze persoon speelt met taal of wordt u steeds weer verrast door zijn of haar steengoede oneliners? Geef deze taaltovenaar dan op voor de verkiezing van de Taalstaatmeester 2017.

Lees meer
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief