Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
7 september 2017
 
tantaluskwelling (de)
betekenis
kwelling die wordt veroorzaakt doordat je iets wat heel dichtbij is toch net niet kunt krijgen
 
uitspraak
[tan-ta-lus-kwel-ling]

citaat
“Hajduk is Europees voetbal voor dit seizoen dus misgelopen, maar heeft nog wel 29 speelronden om Dinamo te verslaan in de strijd om het goud. Er is Hajduk veel aan gelegen om bovenaan te eindigen, want die tantaluskwelling heeft nu wel lang genoeg geduurd.”
Bron: De tantaluskwelling van Split: ‘Ik ben geschokt, zo gaan we failliet!’ (Gijs Freriks, Voetbalzone.nl, 3 september 2017)

woordfeit
In de Griekse mythologie was Tantalus/Tantalos een gunsteling van de goden. Hij mocht bijvoorbeeld af en toe met hen dineren op de Olympus, de berg waar de Griekse goden woonden. Hij beging na verloop van tijd echter grote fouten. Zo stal hij godenvoedsel (nectar en ambrozijn) om het aan zijn vrienden te laten proeven, en wilde hij de alwetendheid van de goden testen door bij een banket zijn eigen zoon als eten op te dienen. 
Het bedrog kwam uiteraard uit en Tantalus werd naar de onderwereld gestuurd, waar hij voor straf eeuwig honger en dorst moest lijden. Hij stond in het water, maar dat trok zich terug als hij wilde drinken, en de takken met vruchten boven hem bogen weg als hij ervan wilde eten. 
Het woord tantaluskwelling duidt een situatie aan waarin iets waarnaar je verlangt voortdurend in het zicht is, maar je er toch net niet aan kunt komen.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Complete training spelling
 
Wilt u uw spellingkennis opfrissen? Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de training van donderdag 28 september in Amsterdam. 

Dit filmpje geeft u een indruk van de training. 
Lees meer
 
 
Trainingskalender Onze Taal
Download onze brochure voor meer informatie.
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
SEPT.
28
Complete training spelling  
Amsterdam (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort. 

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op dinsdag 28 november (in Amsterdam).


 
okt.
31
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op zaterdag 18 november in Amsterdam. 


 
okt.
05
Training zakelijk schrijven 
Amsterdam (1 dag)

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen, nieuwsbrieven)? Bent u benieuwd hoe u uw teksten effectiever kunt maken en hoe u er meer structuur in kunt aanbrengen? Volg dan de training Zakelijk schrijven bij Onze Taal.


 
NOV.
09
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. 

Bekijk het filmpje over deze training.


 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?
Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen.

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.
Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief