Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
14 juni 2016
 
taps
betekenis
kegelvormig, schuin toelopend
  
uitspraak
[taps]

citaat
"Er kwam een jonge man naar buiten, een broodje in de hand. Hij zag er hip uit, in zo'n taps toelopende spijkerbroek, met een grijs vilten gleufhoedje op het hoofd."
Bron: Ik denk nooit na over de huidskleur van hondenbezitters (Sylvia Witteman, de Volkskrant, 13 juni 2016)

woordfeit
Taps betekent in feite 'in de vorm van een tap', waarbij met tap oorspronkelijk de kegelvormige afsluiting van een vat met drank is bedoeld. Tap, en ook de afleidingen taps en tappen, komen alleen in Germaanse talen voor. Mogelijk is tap in de verte verwant met top 'hoogste punt'.
Een oudere variant van tap is tamp. Daarvan zijn tamp(eloeres) 'penis', rampetampen en tampon afgeleid. En in diverse talen (o.a. het Nederlands, Noors en Deens) kan tamp het uiteinde van een touw aanduiden.
 
 
 
Vaderdagcadeausuggestie: De Standaards van Spits + 4 cd's
 
Frits Spits is een van de bekendste radiomakers van Nederland - generaties jongeren groeiden op met De Avondspits. Voor De Standaards van Spits selecteerde hij 90 van de mooiste Nederlandstalige liedjes. In deze persoonlijke canon van het Nederlandstalige lied schrijft hij over muziek, over teksten en over taal, veelal gevat in een miniportret van de desbetreffende artiest en gelardeerd met persoonlijke herinneringen.

Als u vóór 16 juni bestelt, hebt u het boek nog voor Vaderdag (zondag 19 juni) in huis!
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief