Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
7 december 2017
 
teerling (de)
betekenis
dobbelsteen

uitspraak
[teer-ling]

citaat
“Deze ervaren kunstenaars en buurtbewoners (...) zijn bezig aan een last-minute-verzet tegen de komst van een Holocaustmonument. Hoewel de teerling al is geworpen, en de gemeenteraad en het Auschwitz Comité reeds overeen zijn gekomen dat er een stenen kolos langs de Weesperstraat zal verrijzen, is het alternatief van Schouten en Theuws misschien veel beter.”
Bron: Mag een Holocaustmonument bescheiden zijn? (Auke Kok, NRC Handelsblad, 2 december 2017)

woordfeit
Het woord teerling (‘dobbelsteen’) komt vrijwel alleen nog voor in de uitdrukking de teerling is geworpen. Daarmee wordt bedoeld dat er een belangrijk besluit is genomen (of soms een grote gok) waar niet meer op kan worden teruggekomen, en waarvan de gevolgen maar geaccepteerd moeten worden.
De uitdrukking is een vertaling van de Latijnse uitspraak alea iacta est, die wordt toegeschreven aan Julius Caesar. Deze Romeinse heerser nam in 49 voor Christus een belangrijk besluit dat in feite neerkwam op een oorlogsverklaring aan de Romeinse staat; zie voor meer informatie de website van Onze Taal. De uitdrukking drukt zoiets uit als ‘op goed geluk dan maar, op hoop van zegen’, iets wat bij het dobbelspel ook vaak het geval is; vandaar Caesars associatie met de dobbelsteen.
Het woord teerling luidde aanvankelijk teerning of terning. Dit is afgeleid van het Franse terne ‘dobbelspel, worp met drie stenen’, dat weer gebaseerd is op het Latijnse terni ‘per drie, drie bij elkaar’. Dat woord is afgeleid van ter ‘driemaal’, dat verwant is aan tres, het Latijnse woord voor ‘drie’.
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal eerste helft 2018
 

Leden van Onze Taal ontvangen korting op de trainingen.
Wilt u een training volgen en bent u geen lid van Onze Taal?
Meld u dan eerst aan voor het lidmaatschap; dan profiteert u meteen van de korting

 
 
 
jan.
25
Complete training spelling
Amsterdam (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aan elkaar of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.

Bekijk het filmpje over deze training.

Deze training wordt ook gegeven op dinsdag 10 april (Amsterdam).


 
FEB.
06
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal.

Bekijk het filmpje over deze training.

Deze training wordt ook gegeven op dinsdag 5 juni (Amsterdam).


 
mrt.
15
Training zakelijk schrijven
Amsterdam (1 dag)

In deze training wordt u zich bewust van de eisen die hedendaagse lezers stellen aan teksten. Veel lezers zijn gehaast en lezen teksten ‘scannend’. Hoe kunt u daar bij het schrijven van een tekst rekening mee houden? Hoe zorgt u ervoor dat uw boodschap duidelijk overkomt en u uw doel bereikt met uw tekst?

Bekijk het filmpje over deze training.

Deze training wordt ook gegeven op dinsdag 29 mei (Amsterdam).


 
mrt.
24
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.

Bekijk het filmpje over deze training.

Deze training wordt ook gegeven op donderdag 14 juni (Amsterdam).


 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?

Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen. 
Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.

Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief